Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nakon A1 i HT ponovno diže cijene usluga zbog inflacije

14. Svibanj 2024.

Od 1. srpnja ove godine Hrvatski Telekom povećava cijene svojih usluga za 6,5 posto, objavljeno je danas na stranicama tog telekoma, uz objašnjenje da će prvi računi s novim mjesečnim naknadama i uračunatom stopom uvećanja biti isporučeni u kolovozu. Povećanje se odnosi na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa, usluga i opcija HT definiranih njihovim službenim cjenicima.

Kao razlog poskupljenja HT navodi usklađivanje cijena s prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 8 posto. Iz HT-a su za Hinu objasnili da je usklađenje s inflacijom ‘nužni odgovor na negativne inflatorne učinke i kako bi HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura‘.

Stopa uvećanja neće se primjenjivati na ugovorene popuste na mjesečne naknade, kao niti na potrošnju minuta, poruka ili interneta, jednokratnih naknada ili rata za uređaj, dodaju iz HT-a.

Indeksacija cijena

Zadnja je to promjena cijena zbog inflacije među tri hrvatska telekoma, nakon što je A1 Hrvatska također najavio povećanje cijena tarifa.

Naime, u velikom broju europskih država u telekomunikacijskoj industriji, ali i u nekim drugima, primjenjuju se indeksne klauzule koje omogućuju usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje u odnosu na stopu inflacije u prethodnoj godini.

Sva su tri hrvatska telekoma u svoje Opće uvjete poslovanja još prošle godine uveli indeksnu klauzulu, pa su povećanja počela već tada. Lani je HT zbog inflacije podigao cijene za pet posto, A1 Hrvatska za 8,5 posto, a Telemach za 8,3 posto. Ovogodišnja povećanja cijena stoga su mogla biti očekivana.

A1 Hrvatska također podigao cijene, Telemach neke već smanjio

Podsjećamo, sredinom travnja A1 Hrvatska je obavijestio svoje korisnike da s početkom lipnja na temelju indeksne klauzule uvećava mjesečne naknade za 6,9 posto. U skladu je to, kako su naveli, s prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. od osam posto. Uz to su napomenuli da primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Povećanje cijena odnosi se na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta.

S druge strane, Telemach Hrvatska prošlog je tjedna svojim korisnicima optičkog interneta najavio sniženje cijene Giga paketa, dok je najmanji paket od 300 Mega ukinut te njegovi dosadašnji korisnici sada dobivaju 1 Gigu, bez dodatnog podizanja cijene.

- Novim korisnicima na raspolaganju je najjednostavnija ponuda na tržištu, s dva jednostavna paketa - od 1 Gige i 2 Gige, kojima je cijena sada niža za četiri, odnosno za devet eura u odnosu na prije - objavili su iz Telemacha.

Međutim, o novoj indeksaciji cijena ove godine iz Telemacha još nisu izvijestili.

25. svibanj 2024 07:09