Tehno
StoryEditor

HT-ova mobilna mreža najbolja u Hrvatskoj; svi telekomi unaprijedili usluge

17. Svibanj 2024.

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma ponovno je prepoznata kao najbolja u Hrvatskoj, potvrđuju to rezultati neovisnog mjerenja kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj koje je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), a prema kojima je mreža HT-a ostvarila najbolje rezultate u svim kategorijama. HT-ova mreža pokazala je najbolje performanse usluga glasovnog i podatkovnog prometa, u gradovima, malim gradovima, cestama i autocestama.

S ukupno osvojenih 888,2 bodova HT je ostvario najbolji ukupni rezultat, a slijedi A1 Hrvatska sa ukupno 824,2 osvojena bodaTelemach Hrvatska zauzeo je treću poziciju s ukupno 788,7 bodova, što je 99,5 bodova zaostatka za HT-om te 35,5 bodova iza A1.

U govornoj usluzi HT je ostvario najbolje performanse, odnosno 17,2 bodova više od A1 Hrvatska i 40,2 bodova više od Telemacha, dok je u podatkovnom prometu čak 46,8 bodova više od A1 i 59,3 bodova više od Telemacha.

HT je također ostvario i najbolje rezultate u sva četiri velika grada i to u svim parametrima, i u glasovnom i u podatkovnom prometu - u Zagrebu je ostvario ukupno 920 bodova, u Splitu 903,7 bodova, u Rijeci 899,3 boda te u Osijeku 928,8 bodova.

Dobri pokazatelji

Kako navodi HAKOM, mjerenje je pokazalo je da su sva tri hrvatska telekoma poboljšala svoje mobilne mreže u zadnjih godinu dana te su one i dalje vrlo dobre ili izvrsne u usporedbi s ostalim operatorima iz EU-a.

- Najvažniji pokazatelji kod sve tri mreže su izvrsni: glasovni i Whatsapp pozivi imaju postotak uspješnosti uspostave poziva od 99 posto, kao i preuzimanje datoteka ili učitavanje internetskih stranica. Najviša izmjerena prosječna download brzina interneta iznad je 370Mbit/s, najniža izmjerena prosječna je 211 Mbit/s, dok je najviša prosječna upload brzina 54 Mbit/s, a najniža 36,5 Mbit/s - navode iz HAKOM-a.

Mjerenjem kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj bio je obuhvaćen 31 grad te približno 5000 kilometara cesta i autocesta u Hrvatskoj. Mjerenja su provedena tijekom veljače i ožujka ove godine, a provela ih je specijalizirana tvrtka Commsquare Hellas. Testiranje je provedeno na prostoru na kojemu je nastanjeno približno dva milijuna stanovnika, odnosno preko 50 posto ukupne populacije.

Maksimalni broj bodova iznosio je tisuću, od toga 600 bodova za podatkovne usluge i 400 bodova za glasovne usluge. Prilikom testiranja prikupljeno je oko 3100 uzoraka za govorne usluge te više od 2100 uzoraka po pojedinom testnom scenariju za podatkovne usluge po svakom operatoru, a mjerenja su obavljena uz pomoć drive test sustava, odnosno mjerenjem u vožnji.

29. svibanj 2024 06:32