Biznis i politika
StoryEditor

Jamstveni fond za industriju, potpore za energetsku tranziciju i međunarodne sajmove, proširenje LNG-a i veće plaće u programu nove Vlade

17. Svibanj 2024.
Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora. Andrej Plenković, Gordan Jandrokovićfoto Boris Ščitar

Jamstveni fond za unapređenje industrije kao i jamstva za prerađivačku industriju od 50 milijuna eura za energetsku tranziciju, neke su od glavnih novina koje se tiču realnog sektora u programu rada nove koalicijske Vlade HDZ-a i DP-a, te u djelokrugu Ministarstva gospodarstva. Kako će fond i jamstva funkcionirati, koji će biti kriteriji za dodjelu tih sredstava, zasad je nejasno, no sve je podrženo ka ispunjenju pet ciljeva, uvjerava nas nova vlada, a ti ciljevi su "Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska". A takva će Hrvatska jamačno biti kad se usmjeri dvije milijarde eura u društvenu i gospodarsku revitalizaciju svih dijelova Hrvatske i kad se prošire kapaciteti LNG sa 2,9 milijardi kubika plina na 6,1 milijardi kubika plina.

Nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije

Rast će plaće, prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, otvorit će se 125.000 novih radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75 posto. Rast će i mirovine, na 750 eura minimalno do kraja mandata, a još dobrih vijesti stiže i za realni sektor kojeg bi, prema planu, trebalo rasteretiti za dodatnih 135 milijuna eura neporeznih i drugih nameta. Osim toga, sa 250 milijuna eura potaknut će se ulaganja u istraživačko-razvojne projekte, a kako će se ta sredstva nakaknuti, iz EU fondova ili proračuna nije jasno, kao što je nejasno što će sadržavati Nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije.

Prioritete će svakako morati ispuniti Ministarstvo gospodarstva kojeg će voditi DP-ov ministar Ante Šušnjar, inače odvjetnik, a cilj tog resora bi trebao biti, kako se navodi u opisu ustroja nove Vlade, "razvoj i unapređenje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva s posebnim naglaskom na poticanje investicija, instrumente i mjere gospodarske politike, industrijsku politiku, politiku primjene inovacija i novih tehnologija".

Ministarstvo će dakle upravljati fantomskim fondom, koji se jedino još spominje u Programu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u kojem se spominje uspostava Jamstvenog fonda za poticanje investicija i obrtna sredstva malih i srednjih poduzeća i velikih subjekata, no nije jasno navedeno kako bi se taj fond financirao i kome bi i po kojim kriterijima dijelio potpore, a osim uobičajenih popisa zaduženja resora najveća je pažnja posvećena, logično, energetici.

DP kontrolira energetiku

Ministarstvo će tako izraditi prijedloge zakona i propisa iz područja energetike (električne energije, toplinske energije, nafte, naftnih derivata, prirodnog plina, nuklearne energetike, obnovljivih izvora energije, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, energetske učinkovitosti), planira i predložiti strategiju energetskog razvitka te programe i mjere za njezinu provedbu, a radit će i na stvaranju uvjeta za provedbu energetske politike Republike Hrvatske odnosno strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske.

Osim toga, Ministarstvo će pod Šušnjarovim vodstvom pratiti i analizirati ostvarivanje ciljeva energetske politike i strategije, predlagati mjere za usklađivanje razvoja energetskog sektora s razvojnim planovima Republike Hrvatske, koordinirati poslove u vezi s gospodarenjem energijom, analizirati i ocjenjivati planove razvoja elektroenergetskog, plinskog i naftnog sektora te sektora toplinarstva, te će također pratiti tržište i potiče razvoj tržišta energije u Republici Hrvatskoj.

Navodi se u ustrojstvu da će i poticati konkurentnost energetskog sektora, promovirati ulaganja u energetski sektor, sudjelovati u izradi energetskih bilanci, pratiti i analizirati potrošnju primarnih energenata u Republici Hrvatskoj i svijetu radi predviđanja potrošnje primarnih energenata, izrađuje energetsko-gospodarske analize i s tim u vezi dugoročne i godišnje energetske bilance, prati proizvodnju, potrošnju, promet, uvoz i izvoz energenata. 

Također planira i izgradnju energetskih objekata, odobrava planove razvoja plinskog i elektroenergetskog sustava, izdaje energetska odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije.

- Ministarstvo sudjeluje s ministarstvom nadležnim za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvom financija u poslovima upravljanja i raspolaganja dionicama i poslovnim udjelima trgovačkih društava koji čine državnu imovinu u vlasništvu Republike Hrvatske te u pogledu trgovačkih društava koja se pretežno bave djelatnostima iz područja propisane nadležnosti ovoga Ministarstva - stoji u dokumentu o ustrojstvu nove Vlade, a premda je riječ o uobičajenim opisima djelokruga, s novim pogledom na enegetiku ti navodi donose i neke nove perspektive, tim više što je djelokrug Ministarstva gospodarstva najopsežniji.

Što se tiče Programa Vlade, navedena su mahom opća mjesta o rastu BDP-a, kreditnog rejtinga, a nastavit će padati i javni dug.

Nastavlja se ponuda ulaganja u državne vrijednosne papire, a čini se da će nova Vlada sa 50 milijuna eura potpora poticati tvrtke na sudjelovanje u međunarodnim sajmovima o čemu je Lider pisao u posljednjom temi tjedna.

16. lipanj 2024 10:48