Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Može li se Tesla još uvijek smatrati snažnim dugoročnim ulaganjem

13. Svibanj 2024.
Tesla svi modeli
Može li se Tesla još uvijek smatrati snažnim dugoročnim ulaganjem unatoč kontroverznom vodstvu Elona Muska i padu vrijednosti dionica više od 55 posto u odnosu na vrhunac u studenom 2021. godine?

Ulaganje u Teslu nije samo klađenje na uspjeh tvrtke, radi se o ulaganju u vizionarskog vođu i budućnost koju on zamišlja. Vizija i neumoljivost Elona Muska zaslužni su što je Tesla postala sinonim za inovaciju, te svjetionik revolucije u automobilskom i energetskom sektoru. Unatoč skepsi analitičara i ulagača, Musk je dosljedno prkosio očekivanjima, čime je učvrstio obećavajući status Teslinih dionica.

Teslin uspon obilježen je revolucionarnim postignućima - od pionira na tržištu električnih vozila do pokretanja prijelaza na održiva energetska rješenja. Muskovi ambiciozni planovi, uključujući potpuno autonomna vozila, rakete za višekratnu upotrebu i humanoidne robote, primjer su njegovog vizionarskog pristupa i njegove predanosti pomicanju granica tehnološkog napretka. Otkako su Tesline dionice postale profitabilne 2020. godine, njihova je vrijednost porasla mnogo više nego tradicionalnim proizvođačima automobila. Čak i nakon nedavne rasprodaje, ukupna vrijednost dionica Tesle procijenjena je na 500 milijardi dolara, što ih čini jednom od najvrjednijih tvrtki i nekoliko puta vrjednijom od dionica kompanija poput General Motorsa i Forda, ali ne i kineskog BYD-a.

Veliki izazovi

Međutim, Tesla i Musk se sada suočavaju s izazovima na nekoliko frontova. Ne samo da su isporuke vozila pale u prvom kvartalu, već su i znatno zaostajale za proizvodnjom, što ukazuje na slabljenje potražnje. Iako tvrtka još nije objavila zaradu u prvom tromjesečju, dobit će im vjerojatno značajno pasti zbog povećane konkurencije u industriji električnih automobila.

Nedavni razvoj događaja izazvao je i uzbuđenje i zabrinutost u investicijskoj zajednici. Teslina odluka da ‘optimizira‘ svoju radnu snagu odražava strateški pomak prema operativnoj učinkovitosti koji bi mogao donijeti značajne financijske koristi u nadolazećim kvartalima. U isto vrijeme, odluka tvrtke da snizi cijene svojih modela Y, S i X vozila naglašava njezinu sposobnost da brzo odgovori na tržišnu dinamiku, posebno usred povećane konkurencije u području električnih vozila. No, obustava proizvodnje dugo očekivanog Tesla Model 2 izazvala je zabrinutost među ulagačima i dovela do pada predviđanja analitičara. Očekivalo se kako će Model 2 promijeniti sferu električnih vozila i ponuditi atraktivnu Teslinu liniju proizvoda po pristupačnoj cijeni. Iako je kašnjenje donijelo razočaranje, ostaje optimizam u pogledu konačnog izlaska na tržište i potencijal da će novi model ostvariti značajan rast prihoda.

S druge strane, optimizam je splasnuo nakon Tesline nedavne objave o povlačenju svih Cybertruck kamioneta zbog neispravne papučice gasa. Iako se očekuje da će financijski učinak biti minimalan, takav potez naglašava inherentne probleme u proizvodnji, ali i apostrofira važnost strogih mjera kontrole kvalitete.

Budući da se prodaja električnih automobila bori usred sve veće konkurencije, slabljenja potražnje i visokih kamata, Tesla svoje nade polaže u robotske taksije i bespilotnu tehnologiju vožnje.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je da će tvrtka predstaviti svoj robotaxi 8. kolovoza ove godine, no on je poznat po odgađanju svojih obećanja i lansiranja proizvoda, te ima naviku koristiti takva obećanja kada naiđe na poteškoće. Teslin robotaxi je revolucija u najavi, ali čak i ako ih Tesla lansira u kolovozu, propisi će im vjerojatno otežati potpunu implementaciju. Prije nekoliko godina se razmatralo i očekivalo uvođenje autonomnih vozila, ali se nije ostvarilo zbog regulatornog pritiska, sigurnosnih problema i, između ostalog, snažnog medijskog nadzora.

Usprkos značajnom padu prihoda, isporuka, dobiti i zarade u prvom tromjesečju u usporedbi s godinom ranije, Tesline dionice zabilježile su rast. Čini se da ulagači cijene predanost uvođenju pristupačnijih modela koristeći postojeće Tesline proizvodne linije. Tijekom objave financijskih rezultata, Elon Musk izrazio je optimizam u pogledu dugoročne dominacije svijetom električnih vozila (EV), iako ih sve zabrinjava globalni izazov usvajanja. Za kraj 2024. ili početak 2025. godine nagovijestio je i cjenovno pristupačnije autonomne modele za masovno tržište. Naglasio je potencijal Tesline verzije Full Self-Driving (FSD) tehnologije, zagovarajući rješenja temeljena na neuronskim mrežama. Spomenute su i rasprave o licenciranju FSD-a s velikim proizvođačima automobila. Istaknuo je važnost napretka u regulaciji autonomne vožnje te istaknuo sigurnosne podatke koji potvrđuju njezinu nadmoć nad ljudskom vožnjom. Musk predviđa budućnost u kojoj će neautonomna vozila postati zastarjela, usporediva s konjima i preklopnim telefonima, a predviđa i zagovara pojavu hibridne flote robotaksija slične mješavini modela tvrtki Uber i Airbnb.

Osim velikih planova na polju autonomnih električnih vozila, Musk očekuje početak prodaje humanoidnih robota, nazvanih Optimus, do kraja sljedeće godine, smatrajući to važnim komercijalnim pothvatom.

Dionice u padu

Cijena dionice Tesle značajno je pala, što predstavlja povoljno vrijeme za iskorištavanje dugoročnog potencijala rasta tvrtke. Kako se raspoloženje oko tvrtke pogoršava i preprodaja raste, pametni ulagači bi mogli uvidjeti vrijednost kupnje nakon povlačenja, te, koristeći kratkoročni pesimizam tržišta, kupiti dionice „na popustu“.

Postoje mnogi katalizatori koji bi mogli ubrzati Teslin preporod, jer su dugoročna očekivanja rasta za tržište EV-a još uvijek visoka. Očekivanja rasta tržišta električnih vozila za 2024. godinu temelje se na rekordnoj godini, s oko 14 milijuna prodanih vozila u 2023., što predstavlja 18% svih prodanih automobila i porast s nezanemarivih 14 posto u 2022. godini. To ukazuje na stabilan rast, iako mnoga velika tržišta ulaze u novu fazu u kojoj se potražnja pomiče s malog broja korisnika na masovno tržište. Prošle je godine svaki tjedan prodano više od 250.000 električnih automobila, što je više nego što je prodano cijele 2013. godine. Od rastuće popularnosti Cybertrucka do napretka u potpuno bespilotnoj tehnologiji i širenja Teslinog energetskog poslovanja, inovacije i zapažene promjene ostale su čvrst bedem Teslinog napretka. Unatoč kratkoročnim preprekama, Tesla je dugoročno na dobrom putu. Tvrtka ima viziju - potpuno bespilotna tehnologija vožnje, ključna za Teslinu strategiju za sljedeće desetljeće. Dok Elon Musk nastavlja zacrtavati put prema održivoj i tehnološki naprednoj budućnosti, sljedeći val Tesline priče o rastu i autonomne vizije sada vjerojatno poprima oblik, a ulagači mogu imati koristi od pridruživanja Teslinom vizionarskom putu.

01. lipanj 2024 14:51