Zeleno i digitalno
StoryEditor

Projekt HGK dobio priznanje Europske komisije za plavo gospodarstvo

14. Svibanj 2024.
Blue Champion finalistifoto EIB

Projekt Innovamare, čiji je nositelj HGK, odabran je kao Blue Champion u sklopu javnog poziva koji su raspisale Europska investicijska banka i Europska komisija. Proglašenje Blue championa održano je jučer u sklopu EIB ADventure Debt Summita u Luxemburgu. Radi se o inicijativi kojom se odabire 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koje Europska komisija i EIB smatraju da su najbolji za razvoj plave ekonomije u EU, tj. oni koji daju snažan doprinos misiji EU Obnovimo naše oceane i vode. Ključna tri cilja misije su obnova morskih i slatkovodnih ekosustava i biološke raznolikosti, eliminacija onečišćenja i dekarbonizacija plave ekonomije.

- Ključni elementi budućeg razvojnog projekta Innovamare, koji je predviđen u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna era, su razvoj i izgradnja infrastrukture, i to Centra kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkog parka za morske tehnologije na Sveučilištu u Zadru. Planirana je nabava inovativne tehnološke opreme, uspostava testnih lokacija te razvoj morskih tehnologija - pojasnio je Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav HGK i voditelj Digitalnog inovacijskog huba InnovaMare.

image

Mateo Ivanac

foto HGK

Projektu InnovaMare će na temelju priznanja biti na raspolaganju EIB-ove savjetodavne usluge i podrška u definiranju modela i izvora financiranja, razvoja poslovnog modela te povezivanja s tvrtkama i organizacijama radi stvaranja partnerstva na EU razini.

Ključan dio projekta u nadolazećem razdoblju je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja s inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava s roniocima u okviru programa E1 Blue Impact te zapošljavanje 20 istraživača.

Hrvatska gospodarska komora ima ključnu ulogu u podupiranju svojih članica prema održivim praksama, posebno unutar sektora plave ekonomije, koji obuhvaća gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima i obalama.

- Plavo gospodarstvo u Hrvatskoj i Italiji čini oko 25 posto BDP-a. Stoga je važno poticati održive prakse u tim sektorima, kao i identificirati specifična tržišta i tehnološke inovacije ključne za poticanje održive plave ekonomije u Hrvatskoj - pojasnio je Ivanac.

Inače, priznanje Europske komisije treći je stadij razvoja ovog projekta. Originalni projekt sufinanciran je iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., bio je vrijedan šest milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij činilo je 14 partnera iz Hrvatske i Italije. HGK je bio nositelj projekta. Nastala kao rezultat suradnje partnera na projektu, u sklopu projekta InnovaMare razvijeno je nekoliko robotsko-senzorskih rješenja: dva robota Korkyra (za nadzor ribogojilišta) i SWAMP (za praćenje okolišnih parametara u močvarama) te sustav pametnih plutača koje će pratiti kvalitetu mora. Projekt je povezao oko 350 različitih dionika iz Hrvatske i Italije.

Kao rezultat prvog strateškog projekta InnovaMare osnovan je Digitalni Inovacijski HUB InnovaMare kao NGO. Osnovalo ga je 14 najvećih organizacija u području morskih tehnologija i zaštite mora iz Hrvatske i Italije. Kao nastavak strateškog projekta Innovamare dobiven je novi projekt po nazivom DIH InnovaMare "Cross-border digital innovation Hub for innovative marine technology" sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021.- 2027. Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.6 milijuna eura. Treći stadij projekta realizirat će se kroz plan prijavljen u sklopu poziva Blue Champion.

01. lipanj 2024 15:50