Biznis i politika
StoryEditor

Cijena bakra rasla za 20 posto od početka godine

20. Svibanj 2024.
bakar bakrena žica

U očekivanju odluke OPEC+ o proizvodnji nafte, zamjenik premijera Rusije Alexander Novak povukao je svoje izjave vezane uz moguće povećanje outputa, a irački ministar nafte više na najavljuje daljnje smanjenje proizvodnje, piše HUp u svojim tjednim analizama.

Irak u dogovoru s Kazahstanom smanjit će output od svibnja do kraja ove godine u sklopu ‘Offseta’ za prekoračenje dogovora, odnosno proizvodnje preko 600 tisuća barela po danu u prvom kvartalu ove godine. U travnju ove godine, ukupna proizvodnja nafte opet je bila veća nego su dogovorile članice OPEC+, stoga se sa zanimanjem očekuje sastanak OPEC+. Proizvodnja nafte u SAD-u na 9,85 milijuna barela dnevno u svibnju ipak je niža od prvih procjena, dok Američka uprava za energetske informacije (EIA) očekuje rast proizvodnje nafte iz škriljevca u lipnju na šestomjesečni maksimum.

Prema američkoj energetskoj tvrtki Baker Hughes, aktivnost vađenja nafte iz bušotina u SAD-u pala je na najnižu razinu u posljednjih godinu i pol dana. Isto tako, EIA očekuje kako će ukupna proizvodnja sirovine nafte u SAD-u porasti na najvišu razinu u kasnijim ljetnim mjesecima, te da će cijena nafte doseći USD 95 po barelu do kraja 2024. godine.

Skok cijena

Cijena bakra skočila je na najvišu razinu u posljednje dvije godine od dolara 10,220 po toni. Rast cijene bakra ogleda se u bojazni tržišta oko dugoročne ponude bakra.

Peruanska vlada izjavila je kako je proizvodnja u ožujku pala u odnosu na veljaču, iako je na kvartalnoj razini proizvodnja rasla 3,5 posto godišnje. Upravo zbog tih smanjenja, Peru je sada pao na treće mjesto najvažnijih proizvođača u prošloj godini (2,5 milijuna tona), dok je najveći proizvođač ostao Čile (5 milijuna tona). Nedavno zatvoreni rudnik bakra u Panami neće biti uskoro otvoren kako se planiralo jer novoizabrani predsjednik države zahtjeva da kanadski operater rudnika odustane od arbitražnog postupka, a kojim traži odštetu zbog zatvaranja, prije bilo kakvih daljnjih pregovora.

Isto tako, pokazatelj završenosti kuća i stambenih zgrada u Kini kao dobar indikator potražnje za bakrom u daljnjem je padu (29% na godišnjoj razini), što samo potvrđuje daljnji trend pada potražnje. U kratkom roku očekuje se da će cijena bakra ostati oko USD 10 000 po toni, dok bi do kraja godine mogla pasti na USD 9 800 po toni, zaključuju iz HUP-a.

01. lipanj 2024 12:17