Kripto
StoryEditor

Bitcoin dostigao novu prekretnicu, obradio milijardu transakcija

08. Svibanj 2024.

Bitcoin blockchain postigao je novu prekretnicu: milijardu obrađenih transakcija, 15 godina, četiri mjeseca i četiri dana nakon rudarenja prvog bloka. Prema podacima na Clark Moody‘s bitcoin nadzornoj ploči, jubilarna transakcija izrudarena je u bloku 842,241 5. svibnja u 21:34 UTC.

Najnovija prekretnica bitcoina dolazi manje od tri tjedna nakon što je blockchain dovršio svoj četvrti halving, što je srezalo nagrade rudarima za blok s 6,25 na 3,125 bitcoina. Halving se dogodio 20. travnja, kada se ukupan broj transakcija bitcoina kretao oko 990,64 milijuna.

Blockchain je svjedočio značajnom porastu dnevnih transakcija u proteklom mjesecu, s lansiranjem novih protokola kao što su Ordinals, Runes i standard tokena BRC-20. Lansiranje Ordinalsa omogućilo je posjedovanje NFT-ova na bitcoinu koji su potaknuli aktivnost korisnika na mreži. U vrijeme pisanja, podaci s platforme za analizu tržišta Dune pokazali su da je otprilike 432 milijuna dolara potrošeno kao naknade za transakcije na više od 66,4 milijuna upisa, što ukazuje da su sudionici na tržištu bili zauzeti.

S druge strane, Runes je pokrenut na dan halvinga, posebno na taj određeni blok. Protokol proširuje funkcionalnost bitcoina dopuštajući stvaranje zamjenjivih tokena, kao što to čini ethereum. Tijekom halving tjedna, Runes transakcije činile su više od 50 posto ukupnih bitcoin transakcija, nadmašivši Ordinalse.

Osim toga, pokretanje spot bitcoin ETF-ova u SAD-u i Hong Kongu također je pridonijelo porastu bitcoin transakcija. Tržište bitcoin ETF-ova trenutačno ima tržišnu kapitalizaciju od 53,41 milijardu dolara i imovinu pod upravljanjem od ukupno 52,68 milijardi dolara.

Dok je bitcoinu trebalo oko 15 godina da obradi milijardu transakcija, broj će vjerojatno dosegnuti dvije milijarde u kraćem vremenskom okviru kako bitcoin bude sve više prihvaćen.

Vrijedno je napomenuti da bitcoin nije prvi blockchain koji je postigao 1.000.000.000 transakcija. Ethereum je to učinio prije nekoliko godina i obradio je više od 2,4 milijarde transakcija od svog pokretanja 2015. godine.U međuvremenu, milijarda bitcoinovih transakcija ne uključuje one izvršene na Lightning Networku, pokrenutom 2018.

18. svibanj 2024 18:55