Biznis i politika
StoryEditor

Unatoč smanjenim očekivanjima u vezi smanjenja kamata, cijene dionica ove godine snažno porasle

17. Svibanj 2024.
dionice, burze, burzovne robe, tržišta, tržište, obveznice, dolarfoto Shutterstock

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina dok su ulagači analizirali koliko je snažan rast cijena dionica proteklih dana održiv.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 39.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 5.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 16.698 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica dodatno porasle, nakon snažnog rasta dan prije, pa se Dow Jones po prvi put u povijesti probio iznad razine od 40.000 bodova.

No, kasnije su svi najvažniji indeksi skliznuli s rekordnih razina, koje su dosegnuli dan prije nakon objave podataka koji su ukazali na blago popuštanje inflacijskih pritisaka u travnju u SAD-u.

Nakon tih podataka ponovno su oživjele špekulacije da će američka središnja banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u rujnu i prosincu, za po 0,25 postotnih bodova.

No, pitanje je koliko je to dobra vijest, s obzirom da se početkom godine špekuliralo da će Fed u ovoj godini kamate smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 postotnih bodova.

Unatoč smanjenim očekivanjima u vezi smanjenja kamata, cijene su dionica ove godine snažno porasle, pa se postavlja pitanje je li taj trend održiv.

Tim više što je odnos cijene i zarade po dionicama znatno povećan.

- Cijene su dionica snažno porasle, pa ulagači analiziraju podatke. Ove godine zarade su znatno porasle, pa bi mogle i iduće, no odnos cijene i zarade ipak je dosegnuo 21 do 22 puta. Imali smo dobrih vijesti i mnogo je toga ugrađeno u cijene, pa se tržište sada mora s time hrvati -  kaže Thomas Hayes, predsjednik u tvrtki Great Hill Capital.

I u idućem razdoblju kretanja na tržištu ponajviše će ovisiti o špekulacijama u vezi smanjenja kamatnih stopa.

- Čini se da su svi fokusirani na to što bi Fed mogao učiniti ili ne učiniti, s obzirom da smo godinu započeli s očekivanjima da će kamate biti smanjene možda čak u šest navrata, a sada su ta očekivanja spala na jedno do dva smanjenja - kaže Silas Myers, direktor u fondu Mar Vista Investment Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer skliznule s rekordnih razina. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 8.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 posto, na 18.738 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 8.188 bodova.

Europski ulagači oprezni, indeksi blago pali

Na europskim su burzama u petak ujutro burzovni indeksi blago pali, drugi dan zaredom, nakon što su polovicom tjedna dosegnuli rekordne razine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,03 posto, na 8.435 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 18.690 bodova, a pariški CAC 0,12 posto, na 8.178 bodova.

Azijske burze blago pale, dolar ojačao

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok je dolar ojačao prema košarici valuta i tako nadoknadio dio gubitaka od prethodnog dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u 15 mjeseci.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 1 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Podršku kineskim burzama pružaju najave vlasti o novim mjerama za suzbijanje krize na tržištu nekretnina i nada ulagača u nove poticajne mjere, s obzirom na slabost gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je potrošnja u maloprodaji u Kini u travnju porasla samo 2,3 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali rast od 3,8 posto.

To je znatno sporiji rast potrošnje nego mjesec dana prije, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

01. lipanj 2024 12:08