Financije
StoryEditor

Amerika prijeti austrijskom Raiffeisenu, je li u opasnosti hrvatska podružnica?

16. Svibanj 2024.

Ne stišava se bura oko poslovanja austrijske Raiffeisen Bank International (RBI) u Rusiji, a najnovija prijetnja koju je navodno uputilo američko ministarstvo financija neće imati negativnih posljedica na njezinu hrvatsku podružnicu, Raiffeisenbank Austria (RBA). Prema navodima Reutersa koji se poziva na upućene izvore, američko ministarstvo financija upozorilo je RBI da bi njegov pristup financijskom sustavu SAD-a mogao biti ograničen zbog poslovanja s Rusijom.

Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo je 6. svibnja poslao pismo RBI-u u kojem izražava zabrinutost zbog širenja te banke u Rusiji, kao i zbog ugovora vrijednog 1,5 milijardi dolara sa sankcioniranim ruskim tajkunom Olegom Deripaskom koji je banka u međuvremenu odbacila. Transakciju s Deripaskom Raiffeisen je predstavljao kao sredstvo za otključavanje nekih svojih blokiranih sredstava u Rusiji.

Kriza pred vratima?

Iako je Raiffeisen odustao od ugovora povezanog s Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, Reuters piše da ostaje zabrinutost američkog ministarstva financija zbog Raiffeisenova poslovanja u Rusiji. Amerikanci pak upozoravaju da postupci RBI-a povećavaju rizik pokretanja mjere za ograničavanje njegova pristupa financijskom sustavu SAD-a, s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a.

- S obzirom da su SAD najmoćniji regulator na svijetu uglavnom zato što mogu presjeći pristup dolaru, gubitak pristupa vjerojatno bi svaku banku gurnuo u krizu - navodi Reuters.

Na Liderov upit je li takvo pismo iz SAD-a stiglo, glasnogovornica RBI-ja Andrea Pelinka-Kinz odgovorila je kako je pismo koje spominje Reuters dio uobičajene komunikacije između te austrijske banke i američkog ministarstva financija vezano za poslovanje u Rusiji

- RBI ne smatra da je njezin pristup američkom financijskom sustavu u opasnosti - dodala je Pelinka-Kinz na pitanje prijeti li banci kriza.

Postavlja se pitanje može li se u slučaju negativnog scenarija kriza u matičnoj banci preliti i na hrvatsku podružnicu. Iz odgovora regulatora domaćeg bankovnog sektora iščitava se da problema neće biti.

Sigurno i stabilno

- Raiffeisenbank Austria posluje u okviru grupacije Raiffeisen, ali je samostalna kreditna institucija sa sjedištem u RH koja posluje sigurno i stabilno te sukladno regulatornim propisima, uz razinu kapitala i likvidnosti znatno iznad regulatornih minimuma - poručili su iz Hrvatske narodne banke.

Do sada najstrože upozorenje za najveću zapadnu banku u Rusiji uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska iz Washingtona, koji više od godinu dana istražuje poslovanje austrijskog zajmodavca u toj zemlji. Iako i talijanski UniCredit također nije napustio poslovanje u Rusiji nakon uvođenja zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu, RBI je daleko važniji igrač na tamošnjem tržištu. Prije sankcija četiri milijuna ruskih klijenata imalo je otvorene račune u ruskoj podružnici Raiffeisena.

Glasnogovornik RBI-ja izjavio je za Reuters da je banka ‘značajno smanjila‘ aktivnosti u Rusiji i pokrenuo široke mjere za ublažavanje rizika od sankcija.

12. lipanj 2024 12:47