Ukratko
StoryEditor

Otvoren MOL-ov Poliol kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura

16. Svibanj 2024.

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL izvijestila je da je otvorila poliol kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura u Tiszaujvarosu, kapaciteta oko 200.000 tona tog proizvoda godišnje, čime je MOL Grupa jedini subjekt u srednjoj i istočnoj Europi koji pokriva cijeli lanac vrijednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola. 

Ceremoniji otvaranja kompleksa, ujedno i završetka MOL-ove najveće investicije u organsku proizvodnju, bili su nazočni mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi i članica Uprave Thyssenkruppa Ilse Henne, izvijestili su iz kompanije.

MOL, Thyssenkrupp i Evonik IP potpisali su licencni ugovor u ljeto 2017., a kamen temeljac kompleksa položen je u rujnu 2019. Glavni dijelovi postrojenja prevezeni su u Tiszaujvaros između 2019. i 2020., uglavnom riječnim transportom, nakon čega je uslijedio dovršetak postrojenja za hidrogen peroksid, propilen oksid, poliol i propilen glikol. Uz četiri glavne tvornice, izgrađena je i pilot tvornica poliola, laboratorij za osiguranje kvalitete i, u Szazhalombatti, Centar za istraživanje i razvoj.

Mađarska vlada projektu je pridonijela sa 131,5 milijuna eura: 93,6 milijuna eura poreznog kredita za dobit, koji se može zatražiti nakon što investicija bude operativna, i 37,9 milijuna eura potpore za ulaganje temeljem pojedinačne vladine odluke.

Inače, poliol je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina koja se koristi u širokom rasponu industrija od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije. Poliuretan izrađen od poliola osnovni je materijal za mnoge trajne potrošačke proizvode iz svakodnevnog života.

- Ponosan sam što smo dovršili poliolni kompleks. Bio je to istinski međunarodni timski rad, sjajna suradnja koja je uključivala tisuće ljudi u proteklih šest godina, a koja nam je omogućila dovršetak najveće investicije MOL Grupe ikada, i možda najvećeg razvojnog projekta u modernoj Mađarskoj. Prešli smo dug put, ali je put koji je pred nama još duži, a cijeli lanac vrijednosti od prerade nafte do proizvodnje poliola je vratio na kartu europske kemijske industrije, što će je učiniti jednim od najvažnijih industrijskih središta u regiji -  rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL grupe.

Prema izračunima MOL-a, tvornica će financijskim rezultatima Grupe MOL pridonijeti s gotovo 150 milijuna eura godišnje, a dugoročno će zaposliti gotovo 300 ljudi.

15. lipanj 2024 02:39