Ukratko
StoryEditor

Fotogalerija: Prije i poslije rebrendiranja: 10 starih lica s novim imenom

06. Svibanj 2024.
Chicos chips

Malo zbog toga što im nazivi brendova nisu u skladu s korporacijskim vrijednostima, više zbog utjecaja tzv. kulture otkazivanja i pritiska uvredljive javnosti, a možda i prilike da svoje ime jednostavno prodaju kao da je riječ o kakvoj domeni, neki su slavni brendovi pokopani prošlih mjeseci i godina. Velik dio njih oživio je u novom ruhu.

Evo kako su izgledali prije i poslije.

Aunt Jemima

Smjesa za palačinke koju proizvodi tvrtka PepsiCo preimenovana je iz Aunt Jemima u Pearl Milling Company. S novim se imenom na tržištu pojavila u lipnju 2021.

image

Aunt jemmima

foto

Chicos

Švicarski prehrambeni div Nestlé svoje slatkiše na australskom tržištu više ne prodaje pod nazivom Chicos (‘dečki‘ na španjolskome) jer to, kažu, ima rasistički ton. Sad se zovu Cheekies.

image

Chicos chips

foto

Cleveland Indians

Bejzbolski klub izbrisao je staro ime i logotip kako bi pokazao poštovanje prema američkim Indijancima. Pod pritiskom javnosti, ali i sponzora Nikea, FedExa i PepsiCoa, i Washington Redskins morao je promijeniti ime. Sad se zove Washington Football Team.

image

Clevland indians

foto

Clean & Clear Fairness

Johnson & Johnson jedna je od kompanija koje brišu riječi fair i fairness iz naziva svojih proizvoda. Zbog novovjekoga poštenja s indijskog tržišta nestala je tako njihova linija proizvoda Clean & Clear Fairness Skin-whitening Line, a briše se i Neutrogenina linija Fine Fairness koja se prodaje na Bliskom istoku i u Aziji.

image

Clean Clear

foto

Coon

Ime australskog sira mijenja se u Cheer. Uprava kanadske tvrtke Saputo, u čijem je vlasništvu trenutačno taj sir, odlučila je tako presijeći optužbe da je brend dobio ime prije devedeset godina u rasističkoj šali.

image

Coon Cheer

foto

Plantation Rum

Rum s Barbadosa koji proizvodi francuska kompanija Maison Ferrand dobit će novo ime nakon globalne rasprave koja je u tijeku. Francuzi su lani shvatili da plantaža u nazivu ruma ima bolne konotacije za neke ljude pa su ga odlučili promijeniti u Planteray rum kako ne bi više ni na koji način podsjećao na ropstvo.

image

Planetary rum

foto

Red Skins

Nestléov slatkiš ne ide ukorak s vremenom zbog ‘crvene kože‘. U Australiji se sad prodaje pod nazivom Red Ripperz.

image

red skins

foto

Uncle Ben‘s

Mars Inc. je iz naziva svoje svjetski poznate riže odlučio izbaciti ujaka. Umjesto Uncle Ben‘s zvat će se Ben‘s Original, a više neće biti ni stare slike na pakiranju.

image

uncle ben

foto

White Perfect

L‘Oréal ukida riječi fair, light, white i whitening iz solidarnosti s crnom zajednicom, kažu u tvrtki. Među brendovima koji su izgubili staro ime jest i krema White Perfect, jedna od njegovih perjanica u kremama za lice.

image

Age perfect

foto

Zigeuner Sauce

Umak čije se ime prevodi kao ‘ciganski umak‘ više se neće tako zvati jer je njemačka tvrtka Knorr u lipnju prošle godine odlučila preimenovati ga u Paprikasauce Ungarische Art (mađarski umak od paprike).

image

Paprika sauce

foto

Originalan tekst objavljen je u Liderovom specijalnom izdanju ‘Brendovi’ 14. svibnja 2021.

 

11. svibanj 2024 14:21