Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Norveški Statkraft preuzima OIE projekte francuskog Neoena u Hrvatskoj

16. Svibanj 2024.
Arnaud Bellanger i Christophe Desplats Reider
Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena. To uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja: projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i projekte sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS), stoji u priopćenju.
 
Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020., dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj 2021. Sada, nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će, kažu, pokrenuti svoje planiranje za proces integracije, osiguravajući skladnu tranziciju i maksimiziranje kombinirane snage obaju entiteta.
 
- Statkraft je prepoznao da se dobro uklapa s Neoenom u pogledu kulture, standarda usklađenosti i poslovne etike prilikom razvoja projekata. Iako je ova akvizicija manjeg opsega, ona dobro odgovara našoj trenutačnoj poziciji na tržištu. Raduje nas što trima projektnim developerima iz Neoena možemo poželjeti dobrodošlicu u naš tim u Zagrebu. Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom - rekao je Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta za Hrvatsku i Francusku.
 
U Statkraftovoj strategiji, ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkraft planira ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima, ističu u priopćenju.

Statkraft je po operacijama na tržištu energijom globalna tvrtka s više od 6000 zaposlenih u više od 20 zemalja. Statkraft u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora te diljem zemlje razvija projekte solarne energije, energije vjetra te skladištenja energije. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu norveške države i ima kreditni rejting A agencije S&P. 

26. svibanj 2024 20:44