Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Eccos vrijednost suradnje s Europskom komisijom podigao na 34 milijuna eura

13. Svibanj 2024.
Silvio Preglej i Krešimir Paić, direktori Eccosa

U konzorciju s belgijskom tvrtkom European Security Concept zagrebački je Eccos, visokotehnološka tvrtka koja se bavi razvojem i implementacijom sofisticiranih rješenja iz područja elektrotehnike, informatike i sigurnosti, nedavno s Europskom komisijom sklopio četverogodišnji ugovor vrijedan 15,8 milijuna eura o unapređenju i održavanju sustava tehničke zaštite.

To je već treći četverogodišnji ugovor kojeg je Eccos sklopio s Komisijom u posljednjih pola godine. Dva investicijska ugovora, procijenjene vrijednosti od 18,6 milijuna eura koji uključuju nabavu i ugradnju sigurnosne opreme u području kontrole pristupa, protuprovale, CCTV-a i daljinskog upravljanja u zgradama koje koristi ili kojima upravlja Europska komisija u Belgiji i Luksemburgu, naime, Eccos je sklopio koncem prošle godine. S najnovijim ugovorom tako je vrijednost ove suradnje podignuta na impresivnih 34 milijuna eura.

Ugovor u Belgiji obuhvaća gotovo 80 objekata Europske komisije, dok se u Luksemburgu radi o 16 objekata uz stalnu gradnju novih. Kako se radi o objektima kojima svakodnevno pristupa iznimno velik broj zaposlenika, posjetitelja, novinara i vozila, potrebno je osigurati besprijekorni rad spomenutih sustava.

Eccos je već godinama izvozno orijentiran te je prisutan na tržištima svih susjednih zemalja, a stručno znanje njegovih inženjera u području sustava tehničke zaštite i podatkovnih centara prepoznato je i u zapadnoj Europi. Na njemačkom tržištu tvrtka je prisutna preko svoje tvrtke kćeri Deccos GmbH, a trenutačno je u tijeku projekt izgradnje velikih podatkovnih centara u Frankfurtu gdje Deccosov dio posla predstavlja važan segment projekta. Vrijednost dosad ugovorenih radova u prvoj fazi projekta iznosi oko  jedan i pol milijun eura, a odnose se na dizajn i implementaciju BMS (Building Management System) i PMS (Power Management System) sustava.

U Eccosu ne mogu otkriti više detalja o ovom projektu, budući spadaju u domenu tajnosti podataka, pa jedino otkrivaju da se radi o suradnji s najvećim svjetskim investitorima i ističu da su ovakvi sofisticirani projekti u skladu su s njihovim nastojanjem da hrvatsku pamet, znanje i iskustvo izvezu u Europsku uniju.

31. svibanj 2024 14:29