1000 Najvećih
StoryEditor

Hanfa podnijela optužni prijedlog protiv Dalekovoda

07. Veljača 2022.

Hanfa je podnijela optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Dalekovoda na temelju nepravilnosti i nezakonitosti utvrđenih u postupku nadzora. Stoji to na stranicama te agencije, a navodi se da se nezakonitosti odnose na kršenje obveza propisanih Uredbom (EU) o zlouporabi tržišta.

Konkretnije, riječ je o neobjavljivanju 'povlaštene informacije da je Društvo zaprimilo iskaze interesa za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju i da je odlučilo voditi pregovore u vezi s financijskim restrukturiranjem s jednim od ponuditelja, a u kojem bi postupku sudjelovao najveći vjerovnik društva'.

U nastavku se kaže da, što se tiče ostalih okolnosti povezanih s Dalekovodom, Hanfa u skladu sa svojim ovlastima nadzire postupanje svojih subjekata nadzora, uključujući i institucionalnih ulagatelja, i ostalih povezanih dionika te u slučaju kada se utvrdi kršenje propisa iz Hanfine nadležnosti, poduzima mjere u skladu sa svojim ovlastima. U Hanfi napominju i kako je Dalekovod obveznik dostave propisanih informacija u javno dostupni Službeni registar propisanih informacija (tzv. SRPI), koji je dostupan na internetskim stranicama Hanfe, kao i Zagrebačkoj burzi. Ujedno, u Hanfi podsjećaju kako ta agencija nema nadzornih ovlasti povezanih s primjenom odredbi Zakona o trgovačkim društvima niti je nadležna za davanje mišljenja o odredbama tog propisa.

Hanfa, kako piše u obavijesti, javnost željela informirati s obzirom na brojne upite i predstavke malih dioničara Dalekovoda koji su upućeni toj agenciji tijekom prethodnih mjeseci, a u vezi sa zbivanjima u toj kompaniji.

25. travanj 2024 23:39