1000 Najvećih
StoryEditor

Međimursko pile: Zdravi pilići ne trebaju antibiotike

25. Lipanj 2024.
Perutnina Ptuj - PIPO
Zbog neprikladne upotrebe i zloupotrebe kod životinja uzgajanih za hranu, bakterije postaju otporne na antibiotike. Upravo je zato nužno kupovati proizvode iz sigurnih i provjerenih izvora

Iako je pandemija živote globalne publike stavila na čekanje, mjeseci ‘novoga normalnog‘ iznjedrili su i pokoji potrošački trend. Osim što su se više nego ikad konzumirali digitalni mediji i cvjetali online biznisi, dio je potrošača razmišljalo o uvođenju i nekih ozbiljnijih promjena u živote, otkazima, selidbi na periferiju, pa i – uzgoju pilića. Naime, upravo je pandemijske 2020. zabilježen porast interesa za uzgoje pilića u vlastitom dvorištu. Ta potražnja za pilićima i kokošinjcima iz SAD-a prelijevala se i na ostatak svijeta, a zanimljivo je da se i danas nastavlja kretati uzlaznom putanjom. Pokazalo se, naime, da to nije prolazni pandemijski trend, a ni da je samo motiviran uštedom ili potrebom za novim iskustvima već se sve više potrošača odlučuje uzgajati piliće u domaćim uvjetima jer ne žele kompromitirati vlastito zdravlje, konzumirati meso ili jaja sumnjive kvalitete. Upravo potonje postaje ozbiljan problem, pa čak i prijetnja globalnom zdravlju, jer zbog neprikladne upotrebe i zloupotrebe kod životinja uzgajanih za hranu, bakterije postaju otporne na antibiotike.

Opasnost za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog te takozvane antimikrobne rezistencije koja je, u suštini, prirodna pojava, ali je znatno pogoršava prekomjerna upotreba antibiotika kod ljudi, životinja i biljaka. Prema njezinim procjenama, do 2050. otpornost na antibiotike mogla bi uzrokovati 10 milijuna smrti na godinu. Da bi se eliminirao taj rizik, posebno kad je riječ o rezistenciji koju uzrokuje konzumiranje mesa, nije potrebno uzgajati piliće, već kupovati proizvode iz provjerenih i sigurnih izvora.

– Zdravi pilići u zdravom okružju jednostavno ne trebaju antibiotike – poručili su iz čakovečke kompanije Perutnina Ptuj – PIPO, čiji je brend Međimursko pile nositelj certifikata ‘Uzgojeno 100% bez antibiotika‘.

Dokazana kvaliteta

– Glavni sastojci su kukuruz, soja, pšenica, minerali i vitamini. Na našim farmama snažno smo usredotočeni na biološku sigurnost i čistoću, a naš predani tim jako se brine o našim pilićima – naglasili su iz PP-a PIPO.

Proizvodni lanac od hrane za piliće pa do finalnih proizvoda teče u Hrvatskoj i temelji se na integriranom sustavu KSS (kvaliteta, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje hrane od polja do stola strogo kontrolirani. Osim spomenutog certifikata koji jamči da pilići nisu primili antibiotike ni u jednoj fazi života, Međimursko pile nositelj je i certifikata ‘Dokazana kvaliteta Hrvatska‘, koji je priznanje posvećenosti vrhunskoj kvaliteti proizvoda i odražava Perutnininu ulogu lidera u industriji piletine, a njezin je proizvod – cijelo pile, nositelj i oznake ‘Odabrale mame‘.

– Potvrde certifikata nisu samo trend, to je naša obveza prema potrošačima koja potvrđuje našu predanost vrhunskoj kvaliteti proizvoda. Kao i ostali naši certifikati, i ova oznaka jamči da je naš proizvod siguran, ukusan i savršen izbor za cijelu obitelj – istaknuli su iz PP-a PIPO Čakovec. 

Sadržaj nastao u suradnji s kompanijom PP PIPO.

05. rujan 2024 23:24