1000 Najvećih
StoryEditor

MET Grupa donosi budućnost održive energije

23. Lipanj 2023.
Mario Matković, direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade
Velik doprinos stabilizaciji elektroenergetskih mreža na energetskim tržištima diljem Europe dala je MET Grupa kroz segment fleksilibnosti, s vlastitim plinskim elektranama

MET Grupa, europska energetska tvrtka, uspješno se borila s tržišnom nestabilnošću u 2022. godini te je, zahvaljujući integriranom poslovnom modelu i sposobnosti upravljanja rizicima, financijsku godinu zaključila s odličnim rezultatima. Skokom s 18,1 na 41,5 milijardi eura MET Grupa zabilježila je najveći konsolidirani rast prihoda u protekloj fiskalnoj godini, na tržištu koje je karakterizirao dosad neviđen rast cijena.

Kapaciteti za uplinjavanje

Tijekom godina MET Grupa – koja danas posluje u 14 država u kojima ima podružnice te je prisutna na 30 nacionalnih tržišta plina i 22 u međunarodna trgovačka središta – postala je integrirano društvo koje se bavi pružanjem energetskih usluga. Čak je i kriza uzrokovana koronavirusom dokazala da je MET-ov integrirani poslovni model otporan i učinkovit: kada je jedan dio poslovanja bio suočen s teškoćama, Društvo se moglo uspješno preusmjeriti i osloniti na drugi dio poslovanja. MET Grupa danas ima četiri segmenta poslovanja. Segment za trading i veleprodaju uspješno je u 2022. godini iskoristio tržišne prilike u volatilnom okružju promjenjivih cijena. Taj je segment u sklopu nabave količina prirodnog plina znatno povećao svoj udio na LNG tržištu. U prošloj godini MET je uvezao više od 30 TWh LNG tereta na tržišta Hrvatske, Grčke, Španjolske, Belgije i Ujedinjenoga Kraljevstva. S nedavno zakupljenim kapacitetima za uplinjavanje u Njemačkoj, MET Grupa je postala jedan od najdiverzificiranijih uvoznika LNG-a u Europi.

Podružnica u Hrvatskoj zakupila je ukupno 4,7 milijardi kubičnih metara kapaciteta za uplinjavanje na LNG terminalu na otoku Krku, na razdoblje od dvanaest godina. U 2022. dopremljeno je 12 tereta s više od 8 TWh LNG-a. LNG se pokazao iznimno važnim za Hrvatsku i širu regiju jer se povećavala raznolikost i sigurnost opskrbe. Osim toga, prisutnost na terminalu na otoku Krku važna je za cijelu MET Grupu jer je glavni prioritet povezati portfelj MET-a na mediteranskom području s globalnim tržištem LNG-a. Nadalje, segment za europsku prodaju osnažen je ulogom pouzdanog partnera za opskrbu elektrana, industrijskih potrošača i krajnjih kupaca u 14 država diljem Europe, osiguravajući sigurnost opskrbe plinom i električnom energijom u izazovnom tržišnom okružju.

Deset godina u Hrvatskoj

MET uspješno posluje u Hrvatskoj od 2013. godine putem podružnice MET Croatia Energy Trade d.o.o.. Uvoz plina osiguran je s LNG terminala na otoku Krku te preko interkonekcija sa Slovenijom i Mađarskom. MET Croatia ima zakupljene skladišne kapacitete i u jedinom podzemnom skladištu plina u Okolima, čime se jamči neupitna sigurnost opskrbe. Poslovanje u Hrvatskoj usmjereno je na opskrbu industrijskog segmenta tržišta, s individualnim pristupom prilagođenom kupcima. Društvo MET Croatia Energy Trade d.o.o. u 2022. godini ostvarilo je snažan poslovni rezultat s ukupno 1,925 milijuna eura prihoda.

MET Grupa je svojom fleksilibnošću, s vlastitim plinskim elektranama, dala velik doprinos stabilizaciji elektroenergetskih mreža na energetskim tržištima diljem Europe. Rastuća količina solarne energije i energije iz vjetra, odnosno energije koja je ovisna o vremenskim prilikama, a koja se spaja na mrežu, otežava balansiranje ponude i potražnje za energijom. Sve dok su baterije i dalje prilično neekonomične, prirodni plin će biti glavni osiguratelj potrebne fleksibilnosti. MET Grupa je posvećena podržavanju održive energetske budućnosti za Europu, tako je segment zelene energije udvostručio svoje ambicije na 2 GW instaliranoga kapaciteta u proizvodnji električne energije iz solara i vjetroelektrana do 2026. godine. MET je prošle godine ušao na četiri nova tržišta obnovljivih izvora energije akvizicijama u Španjolskoj, Italiji, Poljskoj i Rumunjskoj. Budući da Društvo želi imati aktivnu ulogu u energetskoj tranziciji, cilj je daljnji rast projekata proizvodnje električne energije iz vjetra i solarnih izvora diljem Europske unije. 

26. travanj 2024 16:45