Aktualno
StoryEditor

10.000 ljudi na Povorci ponosa u Zagrebu

09. Lipanj 2018.

Sedamnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. održana pod sloganom "Da nam živi, živi rod!" u subotu popodne u Zagrebu, okupila je, prema riječima organizatora, više od 10.000 sudionika i prošla je bez ikakvih incidenata.

"Pozdravljam sve nas kojima je dosta da nam govore ‘tako vam je to u braku‘, sve nevidljive žene, sve nas kojima je dosta da se na karnevalima pale slikovnice i sve nas kojima je dosta da se gay osobe poistovjećuje s pedofilima; (pozdravljam sve nas) kojima je dosta prikrivanja svog života i ljubavi, koji ne želimo više trpjeti da nam se govori kako se trebamo osjećati, kako da se rodno izražavamo i koga da volimo ili tko čini naše obitelji i sve nas kojima je dosta da nam vire u gaće", riječi su kojima su organizatori pozdravili pristigle sudionike povorke na Ribnjaku, gdje je koncertom grupa U pol 9 kod Sabe i Le Zbor završeno ovogodišnje okupljanje.

Ponovili su da se ovogodišnja Povorka ponosa ponovno održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti.

>>>Hrvatska gay slikovnica zamalo srušila srbijansku vladu

Stoga traže omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, da se "prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena" i da se kroz novi obiteljski zakon "prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod".

Traže i da se "svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda".

Sudionici su se na Ribnjaku nastavili zabavljati uz glazbu, a u  parku su postavljeni štandovi s jelom i pićem te raznim suvenirima.

Povorku su, dok je prolazila zagrebačkim centrom, gledali sa strane znatiželjni građani, a osiguravali su je brojni policajci i specijalci. U policiji kažu da nije bilo nikakvih postupanja.

>>>Blitz crowdfunding kampanja osigurala novih tisuću slikovnica o gay roditeljima

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić,  Goran Beus Richemberg, Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Zoran Pusić, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Tomislav Saucha, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Sudionici su nosili transparente s porukama, među kojima ‘Zajedno u kvirstvu‘, ‘Mizoginija ubija‘, ‘Ljubav ne pita što ti je ispod haljine/hlača‘, ‘Psi laju, prajdovi prolaze‘, ‘Bolje gej slikovnica nego ustaška šahovnica‘, ‘Privatno je političko‘.

>>>Prava homoseksualaca: Sve članice EU-a moraju priznati strane istospolne brakove

Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) nakon čega je povorka preko ulica i trgova u centru grada stigla na Ribnjaku gdje je događaj završen javnim skupom i koncertom.

24. svibanj 2024 09:27