Aktualno
StoryEditor

10 najrazvikanijih privatnih otoka multimilijardera

02. Prosinac 2017.

Ako je čovjekov dom njegov dvorac, onda je njegov privatni otok njegovo kraljevstvo. Iako se prije desetak godina na mogućnost prodaje hrvatskih otoka i otočića gledalo kao na rasprodaju nacionalnog blaga svjetskim milijarderima, u 15 godina prodano je samo pet otočića. Daleko je najpopularniji otok Smokvica, koji je 20 godina pripadao posrnulom poduzetniku Ivici Todoriću, koji je nedavno vraćen u državno vlasništvo (ne Todorić, nego Smokvica).

Poput Onassisa

No za razliku od hrvatskog tajkuna koji nije plaćao ni korištenje otokom ni dvorcem, svjetski poznati milijarderi itekako skupo plaćaju svoj intimni komadić raja na zemlji. Trend kupnje otoka počeo je još 60-ih godina prošlog stoljeća, kada se poznati biznismen Aristotel Onassis oženio bivšom prvom damom Amerike Jacqueline Kennedy na svom grčkom otoku Skorpios. Prema listi tvrtke Private Islands iz Toronta, koja se specijalizirala za kupoprodaju privatnih otoka, trenutačno je na globalnom tržištu 750 otoka na prodaju.

 Skrivene oaze

Časopis Forbes objavio je popis s 10 skrivenih oaza na zemlji koje su u vlasništvu milijardera. Uglavnom je riječ o ekološki očuvanim prirodnim bogatstvima, koja su oplemenjena luksuznim imanjima i resortima. Usporedimo li profile vlasnika otoka, nije teško uočiti da su teški milijarde dolara, svi su navodno filantropi i veliki ljubitelji prirode. Neki od njih svoje su privatne oaze sačuvali samo za sebe, a neki su i u tome vidjeli izvrsnu priliku za zaradu, sagradili luksuzne vile pa masno naplaćuju poglede na svoju privatnost. Od svih vrsta biznismena koji su se zaljubili u otoke, najviše je medijskih mogula, koji očito traže protutežu eksponiranosti za koju su se opredijelili u poslovnom životu.

10 najrazvikanijih privatnih otoka multimilijardera

Lanai, Havaji, SAD

VLASNIK: Larry Ellison, osnivač softverske tvrtke Oracle Larry Ellison kupio je gotovo cijeli havajski otok Lanai (poznat kao otok ananasa) 2012. za 300-tinjak milijuna dolara. Ellison radi na transformaciji nekad najvećega svjetskog dobavljača ananasa u premium turističko odredište, čime bi navodno i lokalnom stanovništvu omogućio bolje životne uvjete. Pri tome razvoj planira prema ekonomskim i ekološki održivim kriterijima, kao što su obnovljivi izvori energije, punionice električnih automobila, uzgoj i izvoz organskih proizvoda.

Otok St. Phillips, Južna Karolina, SAD

VLASNIK: Ted Turner, medijski mogul i osnivač CNN-a Više od 35 godina obitelj Teda Turnera na američkom otoku St. Phillips uživala je u jedrenju, ribarenju i tulumarenju u blizini obale Južne Karoline. Taj otok pod zaštitom je konzervatorske institucije Nature Conservancy i njegova je najveća značajka dugačka pješčana plaža koja se prostire na više od 400 tisuća četvornih metara duž Atlantskog oceana. Ima vrlo bogatu morsku vegetaciju, ribnjake, močvare te vrvi ribama i drugim životinjskim svijetom. Tvrtka Private Islands prodaje njegov otok za 24 milijuna dolara.

Necker Island, BRITANSKI DJEVIČANSKI OTOCI

VLASNIK: Richard Branson, vlasnik brenda Virgin koji uključuje kompanije Virgin Atlantic i Virgin Galactic Bransonova autobiografija ‘Kako sam izgubio nevinost’ vrlo slikovito opisuje kupnju karipskog bisera u vrijeme kada je tek stvarao svoje poslovno carstvo. Branson u knjizi opisuje svoje prvo putovanje na otok Necker s tadašnjom djevojkom, u namjeri da jednog dana, kada bude bogat, kupi taj otok i na njemu živi. To prvo putovanje nije baš najslavnije završilo jer agenciji koja je prodavala otok nije rekao da za to nema novca, ali su ga ‘pročitali’ i otjerali s otoka. Ne morate dvaput pogađati što je prvo kupio kad se obogatio. Necker je 1978. završio u njegovim rukama za 180 tisuća dolara. Na otoku Branson navodno danas živi, no dio otoka iznajmljuje u turističke svrhe pa cijena sedmodnevnog aranžmana za dvoje iznosi oko 188.290 kuna (30 tisuća američkih dolara).

Mosquito Island, BRITANSKI DJEVIČANSKI OTOCI

VLASNIK: Richard Branson Branson je 2007. kupio i otok Mosquito, tri kilometra kratke vožnje brodom od otoka Necker, i pretvorio ga u luksuzni resort. ‘Dobro došli u svoj vlastiti privatni raj’, napisao je Branson osvrćući se na rekreacijski dio otoka i tri luksuzne vile koje se mogu rezervirati. Taj raj ima i svoju rajsku cijenu, a ona iznosi dvije tisuće dolara po osobi, po noćenju.

Sampson Cay, BAHAMI

VLASNIK: John C. Malone, medijski mogul, vlasnik Liberty Medije i suvlasnik Lionsgate/Starza. Dok jedni otoke otvaraju javnosti, drugi rade upravo suprotno. Jedan od njih je medijski mogul John Malone, milijarder koji je kupio Sampson Cay na Bahamima, jedan od 365 malih otoka u arhipelagu Exuma, 58 kilometara jugoistočno od Nassaua. Na otoku je nekoć bio Sampson Cay Club, resort koji je uključivao pet vila, restoran i marinu, međutim, Malone je sve to 2013. renovirao i stavio izvan komercijalne uporabe. Sampson Cay je Maloneov privatni raj na Bahamima, na kojem uživa u krugu obitelji i prijatelja.

Skorpios, GRČKA

VLASNICA: Ekatarina Ribolovljev, kći Dmitrija Ribolovljeva, ruskog biznismena, vlasnika kompanije Uralkali i predsjednika nogometnoga kluba AS Monaco Čak ni bogati ni slavni ne mogu uvijek dobiti što žele. Bill Gates, Giorgio Armani i Madonna tražili su godinama način da se dočepaju Skorpiosa, privatnoga grčkog otoka koji se prostire na 426 tisuća četvornih metara u Jonskome moru, na zapadnoj obali Grčke. Mali otok koji je nekoć bio u vlasništvu Aristotela Onassisa pripao je, uz susjedni otočić Sparti, Ekatarini Ribolovljev, kćeri ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva 2013. za skromnih 150 milijuna dolara.

Laucala Island, FIDŽI

VLASNIK: Dietrich Mateschitz, osnivač i suvlasnik Red Bulla Divlje orhideje, osamljene plaže s bijelim pijeskom i nepregledne džungle, samo su neke značajke južnopacifičkog bisera, otoka Laucala koji se prostire na 11 četvornih kilometara i koji je austrijski milijarder pretvorio u luksuzni resort Dietrich Mateschitz. Taj tropski raj kupio je od Malcoma Forbesa početkom 2000. i sagradio carstvo luksuza. Gosti odsjedaju u privatnim vilama tradicionalnog otočnog izgleda, smještenima među stablima kokosa i okruženima prašumom. Jedu i piju u restoranima i barovima koji nude sve, od roštilja na plaži do iskustva ‘fine dining’, uživaju u vodenim sportovima, golfu, jahanju i ronjenju.

Nova Holandija, St. Peterburg, RUSIJA

VLASNIK: Roman Abramovič, ruski oligarh, vlasnik engleskoga nogometnoga kluba Chelsea F.C. i vjerojatno najbogatiji čovjek Rusije Nisu svi otoci okruženi dubokim plavetnilom. Nova Holandija, mali naseljeni otok u kanalu smještenom u srcu St. Peterburga, originalno je pripadao Petru Velikom za vojne svrhe i stoljećima je bio zatvoren za javnost. Danas ga je moguće posjetiti u ljetnim mjesecima. Ruski milijarder Roman Abramovič dobio je otok na korištenje u koncesiju na 100 godina i angažirao američku arhitektonsku tvrtku Work Arhitecture Company iz New Yorka da ‘redizajnira’ otok u svojevrsno urbano igralište i kulturno središte. Nova Holandija danas obiluje kafićima, galerijama, trgovinama, hotelom, poslovnim prostorima, stanovima, javnim parkom i muzejom suvremene umjetnosti.

Brecqhou, Kanalski otoci, VELIKA BRITANIJA

VLASNICI: David i Frederick Barclay, medijski biznismeni koji posjeduju tvrtku Press Holding i novine The Daily Telegraph i The Sunday Telegraph Ljubitelji srednjovjekovne povijesti mogli bi uživati u posjetu malom privatnom otoku Brecqhouu, smještenom u Engleskom kanalu, nedaleko od francuske obale Normandije. Braća blizanci David i Frederick Barclay taj su otok kupili 1993. i 20 ga godina razvijali. Danas se sastoji od golemog dvorca sagrađenog u gotičkom stilu, bazena, helidroma, umjetnog jezera s mostom (vjernom kopijom vrta u Givernyju francuskog impresionista, slikara Claudea Moneta), maslinika, vinograda te prirodnog rezervata s tisućama vrsti biljaka. Za Brecqhou ekolozi kažu da je najambiciozniji prirodni ‘makeover’ na britanskom području, a od 2012. otvoren je javnosti za dnevne posjete i ture.

Robins Island, New York, SAD

VLASNIK: Louis Bacon, američki investitor i osnivač tvrtke Moore Capital Management Katkad ideja o kupnji otoka počinje snom. Louis Moore Bacon zapazio je otok Robins kao 20-godišnjak, dok je radio na unajmljenom ribarskom brodu. Godinama poslije, kao burzovni mešetar na Wall Streetu, kupio je više od 400 jutara netaknute šumske površine, plaža i strme obale u blizini Long Islanda, za 11 milijuna dolara. Otok je kupio kako bi sagradio obiteljsko gnijezdo, ali i kako bi se očuvalo stanište koje se stoljećima trošilo u komercijalne svrhe. Lokalni ekolozi njegov su ulov opisali kao rijedak prirodni dragulj u prenapučenom dijelu svijeta. Danas se njegova zaklada Robins Island Foundation bavi konzervatorskim radovima na otoku.

10. prosinac 2023 08:01