Aktualno
StoryEditor

10 stvari koje možete učiniti već danas da biste se osjećali ugodnije u svom domu

21. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Mobitel u džepu, punjač u utičnici. Scenarij vam je zasigurno poznat. No jeste li znali kako bi se grad od 100 tisuća stanovnika mjesec dana mogao napajati strujom kad bi svi punjači na svijetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta, prijenosnika i drugih uređaja s utičnice?

Anegdota je možda tek obična urbana legenda, ali odlično ilustrira način na koji se odnosimo prema potrošnji energije. Ili, kako se ne odnosimo i ne promišljamo svoje ponašanje već o potrošnji energije počnemo razmišljati tek u trenutku kad je poštar već dostavio račun za struju, vodu, grijanje...

Električni uređaji uključeni u utičnicu u stand by-u, poput televizora, mikrovalne pećnice ili kompjutera ipak čine manji dio potrošnje energije.

Najveći dio potrošnje energije svakog kućanstva, oko 85 posto, čine grijanje i topla voda. Dobra je vijest da čak i male promjene u ponašanju mogu pomoći povećanju energetske učinkovitosti koja se često povezuje upravo s uštedom i manjim računima, dok se zaboravlja da uštede nema bez promjene ponašanja.

Osnovni je cilj mjera za postizanje energetske učinkovitosti potaknuti odgovornu potrošnju energije. Pritom, energetska učinkovitost ne smije se promatrati isključivo kao štednja energije, jer štednja podrazumijeva odricanja, dok s druge strane, učinkovita upotreba energije ne narušava postojeće uvjete rada i življenja.

Plaćam koliko trošim

Što se konkretnih ušteda tiče, brojni su primjeri koji dokazuju kako energetska učinkovitost nije samo fraza.  Zamjenom stolarije, ugradnjom toplinske izolacije ili kupnjom novih, učinkovitijih kućanskih uređaja moguće je smanjiti potrošnju energije za 10 do 50 posto, a time i znatno smanjiti režijske troškove.

Svako ulaganje u energetsku učinkovitost opravdava investicije. Ugradnja stolarije se u pravilu isplaćuje nakon pet, šest godina a fasada nakon desetak godina.

Kao mjera energetske učinkovitosti koja ne zahtjeva prevelika financijska ulaganja, a daje brze rezultate pokazala se razdioba. Pojednostavljeno, to je mjera koja omogućava stanarima da prate potrošnju energije i plaćaju po potrošnji.

Sustav razdiobe pruža potpunu transparentnost individualne potrošnje energije. A kad stanari znaju koliko energije troše, to im omogućuje aktivno upravljanje i smanjenje potrošnje energije.

Europska komisija u ovom sustavu vidi potencijal uštede između 15% i 30% energije, troškova i emisije CO2, što sustav razdiobe čini najučinkovitijom mjerom za uštedu energije u zgradama.

Manji računi već prve zime

Stanari zgrade u Lopatinečkoj ulici u Zagrebu nakon ugradnje razdjelnika - uređaja koji su priključeni na pojedinačne radijatore u zgradama ili stanovima i koji  mjere osobnu potrošnju toplinske energije,  smanjili su potrošnju energije za 16 posto u siječnju 2016. naprema siječnja 2015. godine, ili čak 41 % u veljači 2016. u odnosnu na veljaču 2015. godine.   Ušteda je vidljiva i na računima za grijanje. U siječnju ove godine račun za grijanje za stan od 106 m2 iznosio je 634 kune, a u siječnju lani 892 kune.  U veljači ove godine račun za grijanje iznosio je 411 kn, a u veljači lani 827 kuna.

Ukupno su ugradili oko 450 razdjelnika u 99 stanova, a cijena je razdjelnika bila oko 400 kuna po radijatoru uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 40 posto.

Termostatski ventili i razdjelnici su najjednostavnija mjera utjecaja na svijest rukovanja toplinskom energijom. Siguran sam da svatko od nas ugasi sva svjetla i zatvori vodu  kad ide u krevet ili na posao. A zašto ne bismo smanjili temperaturu u prostoru? Svatko može uštediti već samom smanjenjem temperature, a izolacijom fasade i promjenom stolarije dodatno se osigurava ugoda i ušteda.

Bitno je napomenuti da ugradnja razdjelnika ne znači automatsku uštedu. Potrošači koji ugrade razdjelnike mogu očekivati da će dobiti račune koji će biti u skladu s onim što su potrošili. Hoće li biti niži ili ne zavisti će od njihovih navika potrošnje energije, a s ugradnjom razdjelnika po prvi će but biti sigurni da plaćaju samo što troše.

Dakle, stanari upravljaju potrošnjom energije preko termoregulacionih ventila na način da u svakoj prostoriji odaberu adekvatnu temperaturu (preporuka je 21 u dnevnom boravku, 16 u spavaćoj sobi), noću i kad izbivaju iz stana smanjuju temperaturu, a sve to bilježi razdjelnik i na osnovu njegovog mjerenja oni plaćaju račun za grijanje.

Primjena razdiobe je dokazana, jednostavna i poštena metoda. Ona omogućuje krajnjim korisnicima da vide svoju pojedinačnu potrošnju i ostvare uštede ako se ponašaju odgovorno. Uostalom, dovoljno je reći da se štedljivim potrošačima neće naplaćivati veliki računi zbog neprikladnog ponašanja nekih susjeda.

Briga  o okolišu zadatak je i odgovornost svakog građanina. Radi li se o zagađenju okoliša, emisijama CO2, trošenju prirodnih resursa (vode i fosilnih goriva) svatko mora dati svoj doprinos očuvanju okoliša. Sve oko nas je energija, i spalionica smeća čije se potrebe za energijom mogu smanjiti odvajanjem, i postrojenje za bioplin, ukoliko odvojimo bio otpad i koristimo ga kao energent a ne kao smeće, i izolacija zgrade i termostatski ventil. Mnogi misle da su oni samo mali čimbenik i da je njihov doprinos zanemariv, no većina energije se troši upravo u zgradarstvu i to upravo na grijanje.

 

Uz to što štedite, uz primjenu  energetske učinkovitosti:

plaćajte manje

osiguravate nova radna mjesta

čuvate okoliš

čuvate zdravlje

povećavate produktivnost i kvalitetu života

boravak u prostoru je ugodniji

smanjujete odljev novca u inozemstvo, iz kojeg uvozimo energente i zadržavanje istog unutar domaćeg gospodarstva

 

10 stvari koje možete učiniti već danas

  1. U hladnijim godišnjim dobima smanjite termostat za jedan stupanj, time se štedi i do 6 posto energije na godišnjoj razini
  2. Osjećate li da kroz procijepe oko prozora ili vrata struji zrak? Ukoliko niste u mogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata  smanjit ćete toplinske gubitke. Strujanje zraka može donijeti i 10 posto veće račune, a zamjena jednostrukih prozora onima s dvostrukim staklom možete spriječiti gubitak energije i do 50 posto
  3. Kod pranja  posuđa  ne  puštajte  vodu  da  stalno  teče.  Radije  napunite  sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati.
  4. Skratite vrijeme tuširanja ispod 5 minuta.
  5. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50 % manje energije i vode.
  6. Dok perete zube zatvorite vodu jer tako možete uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno.
  7. Pri pranju ruku ne dozvolite da voda cijelo vrijeme curi. Na ovaj se način može uštedjeti i do 10 litara vode po osobi dnevno.
  8. Ugradnjom individualnih vodomjera  razdiobom  utroška  vode  prema   stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj  račun,  te  vodi  brigu  o  stanju  slavina,  vodokotlića  i  mijenja  svoje  navike jer smanjena potrošnja vode, rezultira manjim računima
  9. Ljeti provjetravajte kuću tijekom noći kad je vanjska temperatura niža. Vanjska strujanja zraka pomažu pri hlađenju kuće i dotoku svježeg  zraka. Više etaže kuće koje su povezane (galerije,  potkrovlja) moguće je ventilirati iskorištavajući  efekt uzgona, (topli zrak se diže, a hladni pada),  tako da se na gornjim i donjim etažama otvori  ostave otvorenim.
  10. Koristite rolete ili sjenila na prozorima kako bi spriječili direktni upad sunčevog zračenja. U ljetnom razdoblju vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8  stupnjeva C

 

Dražen Hubak, direktor tvrtke ista Hrvatska

16. travanj 2024 11:58