Aktualno
StoryEditor

FOTO: 100 posto onečišćeni vodeni sladoledi

01. Kolovoz 2017.

Ovi sladoledi na štapiću mogu se činiti privlačnima, ali ne biste željeli liz ni griz jer - ovo će vam vjerojatno ugasiti apetit - ti sladoledi napravljeni su od zagađene vode. Zaleđene ‘slastice‘ dio su projekta koji su napravila tri studenta dizajna na Nacionalnom Sveučilištu za umjetnost u Tajvanu - Hong Yi-Chen, Guo Yi-hui i Zheng Yu-di.

- Voda dolazi iz sto različitih zagađenih izvora u Tajvanu, od rijeka do luka i jaraka, rekao je Hong Yi-Chen CNN-u.

Uz sumnjivo šarenu vodu (uglavnom zbog industrijske boje), sladoledi sadrže kukce, prljavštinu, mrtve ribe, opuške cigareta, mreže, ulje i plastični otpad poput omota, čepova boca i razne ambalaže.

Osmišljen kao diplomski projekt, "100% onečišćeni vodeni sladoledi" privukli su pozornost medija te su predstavljeni na nekoliko izložbi u Taipeiu, uključujući izložbu mladih dizajnera Svjetskog trgovačkog centra Taipei 2017. godine.

- Realizirali smo tu ideju jer vjerujemo da je čista voda važna za sve, rekao je Hong.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=zYy0iMHemk8

Oko 90 posto krutog otpada u sladoledu je od plastike, a svake godine oko 8 milijuna tona plastičnog otpada odbačeno je u oceane i vodene putove.

Namirnice su namjerno napravljene da izgledaju atraktivno i namijenjene su osvještavanju važnosti nezagađene vode kroz osjećaj šoka.

Za izložbe učenici su ponovno osmislili originalne ledene sladolede pomoću smole:

- Smola se koristila samo za prikazivanje jer bi se inače sladoledi samo otopili kad bi se postavili na zid, pa smo pronašli materijal koji je sačuvao isti izgled kao led, objasnio je Hong.

Također su dizajnirali prilagođenu ambalažu za svaku od njih, zajedno s nazivom izvora vode i popisom pretpostavljenih sastojaka.

Projekt je također nominiran za nagradu za Young Pin Design 2017. godine.

05. svibanj 2024 03:36