Aktualno
StoryEditor

11 ultimativnih aplikacija za male poduzetnike

31. Svibanj 2019.

Poduzetnici i tvrtke za komunikaciju između zaposlenika, odjela, ali i s klijentima sve više koriste aplikacije. Riječ je o aplikacijama nastalima u velikim tehnološkim tvrtkama, ali i startupovima, no ima i onih koje su pojedine tvrtke osmislile samo za internu uporabu.

Aplikacijama se zaobilazi dosad ustaljeni način komuniciranja tako da sve manje ljudi čita elektroničke poruke, a sve ih se više okreće komunikaciji putem, primjerice, WhatsAppa, Wibera te već spomenutih aplikacija dostupnih na pametnim telefonima.

1. Slack

Slack je komunikacijski alat koji potpuno može zamijeniti komunikaciju e-mailom. Integrirao je gotovo sve alate koji se svakodnevno rabe: e-mail, Dropbox, društvene mreže i chat. Putem ove aplikacije svi se korisnici mogu prijaviti na različite javne ili privatne kanale radi privatne ili javne komunikacije među članovima. Sva javna komunikacija dostupna je svima i sve poruke mogu vidjeti svi, zahvaljujući čemu se ne moraju slati stotine mejlova svima u timu. Sve razgovore moguće je podijeliti u različite grupe, pa svaki odjel tvrtke može imati svoj kanal ili grupu za razmjenjivanje ideja, dijeljenje zadataka, projekata i slično. Putem Slacka se, osim poruka, mogu razmjenjivati i fotografije, dokumenti, prezentacije, PDF-ovi. Slack je izrazito jednostavan za uporabu, a dostupan je putem preglednika, aplikacije na desktopu ili putem mobilne aplikacije. Osnovna je verzija besplatna, dok se ostale značajke platforme, poput tražilice arhiva poruka ili statističke obrade, naplaćuju 6,67 dolara na mjesec po korisniku.

2. Trello

Trello je alat namijenjen za organizaciju i upravljanje projektima kojim se lako može pratiti podjela zadataka, faza izvedbe i rok završetka. Izgleda poput oglasne ploče, a sve nalikuje na liste i kartice koje odgovaraju određenim kategorijama ili zadacima. S pomoću ovog alata mogu se dodavati članovi, pratiti sve izmjene u zadacima jer postoje notifikacije koje obavještavaju o tome, a moguće je i kreiranje više kartica u kojima se mogu raspodijeliti različiti projekti. Trello je moguće rabiti u besplatnoj varijanti u kojoj su dostupne sve osnovne funkcionalnosti potrebne za rad.

3. Asana

Asana je besplatan softver za upravljanje projektima, zadacima, kontaktima i drugim informacijama, a dostupan je i kao aplikacija na pametnim telefonima. Može se reći da Trello i Asana obavljaju isti posao, obje aplikacije tj. platforme služe za upravljanje zadacima i timovima, ali Asana ima pristup malo više usmjeren na zadatke. Namijenjena je tvrtkama ili organizacijama koje imaju složenije projekte i procese, a većinom se njome koriste mali timovi koji zajedno rade na projektima. Asana omogućuje praćenje i rad na više projekata istodobno. Također postoji opcija kreiranja zadataka, mogućnost razgovaranja, tj. slanja poruka, kreiranje dijagrama i slično. Asana se može povezati i s drugim servisima poput Dropboxa, Google Drivea, Word Pressa ili Mail Chimpa. Platforma je besplatna za tim do 15 ljudi, a za veće timove naplaćuje se 8,33 dolara po članu.

4. Evernote

Evernote je aplikacija koja je na tržištu već godinama jer joj tim koji stoji iza nje dodaje sve više karakteristika i funkcija, ali ipak glavna je značajka ove aplikacije ista – zapisivanje onoga što morate obaviti. Većina korisnika ovom se aplikacijom služi putem pametnog telefona jer nove ideje i informacije treba zapisati što prije, a ova aplikacija to i omogućuje. Osim toga, u aplikaciji je moguće stvarati podsjetnike, zabilješke te dodavati dokumente kako ništa ne bi ostalo na ‘zapamtit ću‘.

5. Basecamp

Basecamp je jedna od prvih platformi koja je ponudila jednostavan način komunikacije s timom i klijentima. Ova platforma omogućuje kreiranje više projekata i grupa za razgovor i razmjenu podataka i informacija. Također sadržava opciju bilježenja onoga što morate napraviti, a upravljanje, kreiranje i dijeljenje sadržaja na platformi iznimno je jednostavno. Uz verziju za stolna računala postoji i aplikacija za pametne telefone. Ova platforma nije besplatna; osnovni paket stoji 29 dolara i omogućuje upravljanje internim timom, dok za opciju koja omogućuje komunikaciju s vanjskim klijentima treba izdvojiti 79 dolara mjesečno. Obje opcije omogućuju 100 gigabajta memorije.

6. Zoom

Zoom olakšava komuniciranje, točnije videokomunikaciju u poslovnom okružju s jednostavnom ‘cloud‘ platformom za video- i audiosastanke, videokonferencije, webinare i slično. Uza sve navedeno, aplikacija svojim korisnicima nudi i više opcija, kao što su Zoom Meetings ili Zoom Rooms, putem kojih je moguće voditi brojne događaje ili sudjelovati u njima, na sastancima, predavanjima. Osim toga, aplikacija omogućuje dijeljenje dokumenata, simultano dijeljenje ekrana, snimanje, HD video i još mnogo toga.

7. Webex

Webex je internetski komunikacijski servis za web-konferencije koji omogućuje povezivanje s bilo kim i bilo kada, a proizvod je tvrtke Cisco. Aplikacija nudi pristup sastancima i dokumentima, a može se i dijeliti zaslon s bilješkama u realnom vremenu. Također, omogućuje razgovore među korisnicima i potpuno je besplatna. Webex čini da komunikacija među udaljenim korisnicima bude brža, bolja i pametnija.

8. Calendly

Pozdravite se s mobitelima, e-mailom ili džepnim kalendarom! Ovom aplikacijom jednostavno organizirate sastanke kako biste uštedjeli vrijeme sebi i klijentima te kako se sastanci ne bi preklapali. Aplikacija je besplatna, a omogućuje integraciju s Googleom, Outlockom i Officeom 365, ali i ‘cloud‘ kalendarom. Također, kompatibilna je i s većinom drugih aplikacija vezanih uz organizaciju. Prednost je to što otkriva tko je u kojoj vremenskoj zoni, pa se neće događati da s nekim na drugom kontinentu dogovorite sastanak u četiri sata ujutro.

9. Skype

Što još reći o Skypu a da se već ne zna. U upotrebi je već godinama i njegova kvaliteta svakim novim poboljšanjem samo raste. Mnogima je to najdraža aplikacija za komunikaciju, a osim što se rabi u privatne svrhe, veoma je zahvalan i u poslovnoj komunikaciji. Moguće je komunicirati jedan na jedan, samo tekstualno ili putem videokamere, a za veće sastanke ili konferencije u isti razgovor može se dodati do 25 osoba. Putem Skypea moguće je dijeliti dokumente, fotografije i videosadržaj veoma jednostavno, pa ga stoga i upotrebljava velik broj ljudi, a moguće se njime služiti i na pametnom telefonu i računalu.

10. Buffer

Buffer je alat za upravljanje društvenim mrežama koje danas nijedan ozbiljni poduzetnik ne smije zanemariti. Iako neki misle da se društvenim mrežama ne treba upravljati, varaju se. Taj posao zahtijeva mnogo vremena jer komunikacija putem društvenih mreža s korisnicima zna biti izazovna. No s Bufferom se upravljanje olakšava do krajnjih granica. Ova platforma omogućuje lakše organiziranje svih aktivnosti na društvenim mrežama; objavljivanje unaprijed pripremljenog sadržaja u vrijeme koje sami izaberete, a objavu se može istodobno staviti na više društvenih mreža poput Facebooka, Twittera, Linkedina, Instagrama ili Pinteresta.

11. Proven

Proven je aplikacija za zapošljavanje, pomaže u odabiru i selekciji najboljih kandidata, i to sve na jednome mjestu. Putem ove platforme moguće je upravljati oglasima za posao, pregledavati prijave kandidata i kontaktirati s njima. Oglase za posao moguće je objaviti na 100 mjesta odjedanput, a u svakom trenutku može ih se dodavati ili ispravljati, ponovno postavljati, skidati i ažurirati. Aplikacija je besplatna za preuzimanje, ali se plaća objava oglasa.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider.

14. kolovoz 2022 20:17