Aktualno
StoryEditor

2. Investicijski forum zdravlja i turizma uskoro u Zagrebu: Donio Hrvatskoj investiciju od 500 milijuna eura

06. Listopad 2018.

Ovogodišnje statistike sustava eVisitor pokazale su da u razvoju hrvatskog turizma itekako postoji prostor za unapređivanje i prilagodbu, bez kojih bi ovaj važan izvor sredstava za domaći proračun polako mogao izgubiti na privlačnosti. Naime, za ključan sektor našeg gospodarstva dolaze novi izazovi, među kojima su najprominentniji trendovi snižavanja cijena u obližnjim mediteranskim državama i pružanja autohtonih iskustava života u ovim krajevima. Hrvatska se, nažalost, još nije u potpunosti usredotočila na stvaranje i promociju originalnih ponuda, dok se istovremeno cjenovno mora odmaknuti od razine masovnog turizma, kako bi održala postojeće resurse.

>>>Rick Santorum dolazi na 2. Investicijski forum zdravlja i turizma Adriatic regije

Drugi Investicijski forum zdravlja i turizma Adriatic regije, koji se održava od 10. do 12. listopada 2018. u Zagrebu, predstavit će isplative i razvojne mogućnosti potencijalnim investitorima, kao i prijedloge lokalnih poduzetnika renomiranim globalnim stručnjacima te će na taj način poticati veća ulaganja u zdravstveni turizam regije. Prošlogodišnji Forum rezultirao je ponudom tvrtke Blackard Global od 500 milijuna eura za turističko razvojni projekt „Pašman Rivijera“. Riječ je o tvrtki poznatog američkog investitora, biznismena i developera, g. Jeffa Blackarda, čija je ponuda, po okončanju Javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju turističkog razvojnog projekta “Pašman Rivijera“, ocijenjena prihvatljivom unatoč visokim kriterijima.

[caption id="attachment_363082" align="aligncenter" width="750"] Pašman[/caption]

Gospodin Blackard najpoznatiji je po zastupanju „neoretroizma“, najrevolucionarnijeg koncepta razvoja nekretnina, gdje se u projektiranju i izvedbi najveća pozornost pridaje kvaliteti života u novom naselju, odnosno dobrobiti koja proizlazi iz mediteranskog načina života – iz opuštanja, zdrave prehrane i očuvanog okoliša. Njegov projekt „Adriatica“, u srcu McKinneyja u Teksasu, oponaša hrvatsko ribarsko mjesto Supetar na otoku Braču i stremi osiguravanju dugovječnosti. Budući da Hrvatska već posjeduje sve navedene elemente, nisu potrebna pretjerana ulaganja izvan onih infrastrukturnih da bi, posebno silver generaciji, pružili mogućnost ugodne svakodnevice i oporavka od medicinskih zahvata. Primjer da je u tome moguće postati regionalni lider, sama je prošlost kvarnerskog turizma, kao i raširene kontinentalne kulture toplica.

[caption id="attachment_360008" align="aligncenter" width="750"] Jeff Blackard[/caption]

Naravno, cilj Foruma je regionalno jačanje navedenih smjerova, jer zajednički napredak pomaže svima uključenima da efikasno privuku sredstva. Tako će se međunarodna suradnja postaviti kao prioritet rada u narednom razdoblju, a proizašla saznanja zasigurno će biti dobar argument za prilagodbu lokalnih zakona i strategija, kako bi domaći turizam ostao kvalitetan izvor prihoda, radnih mjesta i planova za budućnost.

>>>Regionalna politika EU podržava razvoj Adriatic regije za zdravstveno-turističke projekte

Na Forumu će premijerno biti predstavljen i konkretan program za financiranje investicijskih projekata na području cijele regije, Adriatic Health Tourism Platform. Platformu je Medicinska grupa d.o.o. osmislila i poslala u sklopu javnog savjetovanja kohezijskih politika pri EU komisiji u ožujku ove godine. Namjera Platforme je uvrstiti područje zdravstvenog turizma u zaseban program, kako bi bio uzet u obzir tijekom formiranja novog proračunskog razdoblja EU od 2021. godine. Ovaj dokument prije svega omogućuje kvalitetan i siguran boravak turista, brendiranje destinacija te razvitak zdravstvenog turizma i ponude za silver generaciju. Nakon završetka savjetovanja, dokument je poslan na sve premijere i ministre zdravstva i turizma zemalja uključenih u Platformu: Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Italije i Albanije, a s pojedinima se razgovaralo i u direktnim susretima u njihovim zemljama. Također, održani su sastanci i sa svim veleposlanicima navedenih država u Hrvatskoj te su svi dali svoju podršku. Podršku Platformi već su izrazili i Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo zdravstva RH, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Hrvatska gospodarska komora, Grad Zagreb (Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša), Udruženje banja Srbije i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera. U tijeku su aktivni razgovori s regijom i najvišim državnim tijelima za daljnju razradu Platforme.

[caption id="attachment_360009" align="aligncenter" width="750"] Miljenko Bura[/caption]

Dr. Miljenko Bura, osnivač Medicinske grupe d.o.o. konzultantske tvrtke u području zdravstvenog turizma, zdravstva i turizma a ujedno i inicijator cijelog koncepta Platforme naglašava visoki stupanj podrške koji je Pltaforma dobila iz zemalja regije. Za istaknuti je posebna podrška na netom održanom SUMMITU 100 u Beogradu – godišnjem kongresu regionalnog udruženja koje okuplja 100 najvećih gospodarskih subjekata i lidera u regiji na kojem se isti susreću i sa predsjednicima vlada tih država, a što je bio slučaj i ove godine.

Platforma je dobila jednodušnu podršku kao mogući zajednički pravac razvoja cijele regije, te će u tom smislu ista biti prezentirana i od strane Summita 100 vodstvima država u regiji.

>>>Američki poduzetnici zainteresirani za Hrvatsku kao destinaciju zdravstvenog turizma

Dr. Bura naglasio je i kako bi se potrebne aktivnosti trebale planirati na razini Europske unije, kako bi se doprinijelo i zemljama članicama pojedinačno i globalnoj EU ekonomiji. Primjeri istih su poticanje izgradnje novih smještajnih kapaciteta za skrb o starijim osobama, financiranje edukativnih programa za djelatnike u SPA i medicinskom turizmu te medicinskom wellnessu, razvoj prikupljanja i obrade povezanih statističkih podataka i sl. Područje primjene obuhvaća oko 12% ukupne površine EU, preko 7 000 kilometara obale i 80 milijuna stanovnika što je dokaz iznimnog značaja i potencijala ove Platforme.

28. travanj 2024 15:06