Aktualno
StoryEditor

48 sati: Iduće godine velika javna nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

24. Studeni 2017.

Zbrinjavanje otpada u kontekstu lokalnog razvoja središnja je tema prvoga dijela završnog dana Liderove konferencije 48 sati koja je u Vodicama okupila gradonačelnike i druge predstavnike jedinica lokalne samouprave, ministre i poduzetnike.

Okrugli stol na temu zbrinjavanja otpada bio je odlična prilika da predstavnici lokalnih vlasti razmijene mišljenja i iskustva s predstavnicima države koja im je dogodine naumila pomoći u provedbi planova gospodarenja otpadom.

[caption id="attachment_306230" align="aligncenter" width="750"] Tin Bašić, Igor Cerinski,Mirka Jozić, Anamarija Matak, Aleksandra Čilić, Ivana Marković, Zvonko Novosel[/caption]

Od Aleksandre Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čuli smo najavu da se iduće godine sprema velika javna nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje će ići jedinicama lokalne samouprave, uz uvjet da imaju spremne planove gospodarenja otpadom. Pozvala je Čilić ujedno tvrtke koje proizvode spremnike da im se jave kako bi dobili uvod kakvi se sve nude na tržištu i odaberu odgovarajuće.

Mirka Jozić iz gradske uprave Grada Zagreba rekla je da su oni već kupili spremnike svojim sredstvima ne čekajući natječaj i naručili nove te upitala zbog čega Grad Zagreb ne može aplicirati za spremnike koje nabavlja država jer nemaju spreman plan gospodarenja otpadom odnosno zbog čega je plan uvjet kad već postoje namjenska EU sredstva.

[caption id="attachment_306229" align="aligncenter" width="750"] Mirka Jozić[/caption]

Rekla je da rade svoj plan gospodarenja otpadom ali da to traje malo dulje. Primjere dobrih praksi prikupljanja otpada u svojim lokalnim sredinama iznijeli su gradonačelnik Jastrebarskog i gradonačelnica Supetra.

Zvonko Novosel je rekao da je Jastrebarsko jedan od prvih gradova koji je krenuo sa odvojenim prikupljanjem otpada te da su im izazovi unaprijediti tehnološki cijeli proces i učiniti sve da građani prihvate odvojeno prikupljanje kao način života, zbog čega su namijenili proračunska sredstva za edukaciju.

[caption id="attachment_306231" align="aligncenter" width="750"] Zvonko Novosel[/caption]

Ivana Marković je ispričala kako je i njima u Supetru trebalo vremena da se promijeni način razmišljanja, ali da su krenuli u reorganizaciju plana gospodarenja otpadom, uveli novi sustav obračunavanja prikupljenog otpada po volumenu i povećali udio razvrstanog otpada.

[caption id="attachment_306228" align="aligncenter" width="750"] Ivana Marković[/caption]

Volumen prikupljenog otpada na kućnom pragu bilo bi nemoguće očitati bez tehnologije, ukazao je Igor Cerinski iz HT-a koji je s Gradom Supetrom sudjelovao u projektu uvođenja tzv. čipiranih spremnika.

[caption id="attachment_306227" align="aligncenter" width="750"] Igor Cerinski[/caption]

16. srpanj 2024 10:28