Aktualno
StoryEditor

94 posto Hrvata drži da je korupcija u zemlji raširena

20. Veljača 2018.

Golema većina, 94 posto ispitanika u Hrvatskoj, smatra da je korupcija u zemlji raširena, a 58 posto ih smatra da se u posljednje tri godine povećala, ali istodobno 80 posto tvrdi da u zadnjih godinu dana nije doživjelo ili svjedočilo slučaju korupcije, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni u utorak.

Samo je u Grčkoj percepcija korumpiranosti veća od one u Hrvatskoj. Tamo samo 4 građana od njih 100 smatraju da korupcije nema. Hrvatska se uz Španjolsku i Cipar nalazi na visokom drugom mjestu 94% građana smatra da smo korupmirani.

Najmanje korupcije u skandinavskim zemljama

Po percepciji korupcije najbolje stoji Danska, 75 posto ispitanika smatra da je korupcija rijetka u njihovoj zemlji, slijedi Finska, 74 posto, Švedska, 62 posto. S druge strane je Grčka, gdje 96 posto ispitanika smatra da je korupcija raširena, a slijede Španjolska, Cipar i Hrvatska s 94 posto.

>>>Čak 67 posto Hrvata ne bi prijavilo korupciju zbog straha za osobnu sigurnost

Istraživanje o percepciji korupcije provedeno je u listopadu prošle godine u 28 zemalja članica EU-a, s ukupno 28.080 ispitanika iz različitih društvenih i demografskih skupina.

Prema tom istraživanju, 94 posto ispitanika u Hrvatskoj drži da je korupcija u zemlji raširena, pet posto kaže da je rijetka, a jedan posto ne zna odgovor. Prosječno u Europskoj uniji 68 posto smatra da je korupcija raširena, a 25 posto da je rijetka.

Natpolovična većina Hrvata, 58 posto, smatra da se u posljednje tri godine korupcija povećala, a 33 posto da je ostala na istoj razini. U Europskoj uniji ih 43 posto smatra da je povećana, a 36 posto da je ostala ista.

Većina ispitanika u Hrvatskoj, 59 posto, smatra da ih korupcija pogađa u svakodnevnom životu, a 38 posto se ne slaže s tom tvrdnjom. Na razini EU-a, 25 posto drži da ih korupcija pogađa u svakodnevnom životu, a 69 posto tvrdi suprotno.

Političari ‘najkorumpiraniji‘ 

Najkorumpiranijima u Hrvatskoj ispitanici drže političke stranke, njih 61 posto (EU - 61 posto), zatim političare na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, 59 posto (EU - 53 posto), sudove 58 posto (EU - 23 posto), policiju i carinu, 55 posto (EU - 31 posto).

>>>Sanader: Iscrpljen sam, držim se i pobijedit ću, ali sve to predugo traje

Na upit jesu li u zadnjih godinu dana doživjeli ili svjedočili nekom slučaju korupcije, 80 ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo je negativno, a 16 posto pozitivno (u EU - 93 posto i 5 posto).

Na pitanje jesu li prijavili slučaj korupcije, 95 posto Hrvata odgovorilo je negativno (u EU 81 posto), a pozitivno samo 4 posto (u EU 18 posto).

Slabo povjerenje u institucije

U Hrvatskoj je slabo povjerenje u institucije u pogledu borbe protiv korupcije. Na upit kome bi najviše vjerovali da će preuzeti rješavanje korupcijskog slučaja, 34 posto ispitanika u Hrvatskoj navelo je policiju (u EU 60 posto), slijede mediji, dnevni tisak, novinari, 29 posto (u EU 14 posto), zatim specijalizirana agencija borbu protiv korupcije, 27 posto (EU 10 posto).

>>>EY: 79 posto Hrvata misli da je nacija prožeta korupcijom

U zadnjih 12 mjeseci 65 posto Hrvata bilo je kod liječnika ili u bolnici, a 95 posto ih tvrdi da nije moralo dodatno plaćati ili dati vrijedan poklon medicinskoj sestri ili liječniku ili dati donaciju bolnici. Slični postoci su i na razini EU-a.

Velika većina ispitanika u Hrvatskoj potpuno ili uglavnom se slaže da favoriziranje i korupcija sprječavaju poslovno natjecanje (76 posto), 75 posto ih misli da je korupcija dio poslovne kulture, a 81 posto smatra da je politička veza jedini način da se uspije u poslu.

06. lipanj 2023 04:51