Aktualno
StoryEditor

Abeceda uspjeha (3): Hrvatski menadžeri u svijetu – Pervan, Popović, Sertić, Šlat…

16. Travanj 2019.

Za razliku od ozbiljnijih država, koje su povezane sa svojim iseljenicima, Hrvatska niti ne zna kakvom snagom raspolaže izvan svojih granica, osim u sportu. Najbolji nogometaši, rukometaši, košarkaši… odazivaju se na pozive da zaigraju za reprezentaciju. No, u biznisu (pa i u znanosti), niti imamo izbornika niti znamo tko su naši najreprezentativniji menadžeri rasuti po svijetu, kamo su otišli mahom iz multinacionalki u kojima su se zaposlili u Hrvatskoj.

Pa, tko su ti domaći ‘teškokategornici’ koji su uspjeli u poslovnom ‘globalnom selu’? Novinarska potraga koju je vodila Željka Laslavić bila je duga i poprilično komplicirana. Donosimo listu 70 hrvatskih menadžera na istaknutim pozicijama u stranim kompanijama koju objavljujemo abecednim redom u tri nastavka. Ako ste propustili prvi nastavak, pročitajte ga ovdje. Danas donosimo treći i posljednji nastavak liste.

51. Mislav Pavelić - vrhunski stručnjak u dentalnoj kirurgiji cijeli je život proveo u Kanadi, gdje trenutačno vodi tvrtku Opencell Biomedical, koja se bavi tehnološkim dentalnim inovacijama.

52. Darko Pervan - jedan od najbogatijih Hrvata i vlasnik Pervanovo grupe sa sjedištem u Švedskoj, investirao je više od milijardu kuna u hrvatski turizam, nekretnine i drvoprerađivačku industriju.

53. Lana Popović - u sustavu Coca-Cola Companyja donedavno je obnašala funkciju direktorice za Sjeveroistočnu Europu, a od kraja prošle godine zadužena je za 26 država, od Rusije do Italije.

Lana Popović

54. Darko Ranogajec - čelni čovjek Omco Grupe sa sjedištem u Belgiji i Omco Hrvatske, u Humu na Sutli. Od male alatnice sa 100 radnika napravio je jednu od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju alata za ambalažno staklo.

55. Iskra Reić - izvršna je potpredsjednica globalne inovativne biofarmaceutske tvrtke Astra Zeneca za tržište Europe te živi i radi u Švicarskoj, prije čega je bila direktorica za tržište Rusije.

56. Matt Darko Sertić - razvio je uspješnu poduzetničku karijeru u SAD-u kao osnivač kompanije Applied Ceramics te otvorio solarni biznis kroz kalifornijsku tvrtku Sunceco, putem koje je u Hrvatsku doveo proizvodnju.

57. Mislav Smolčić - već 12 godina radi za Henkel i trenutačno obnaša funkciju glavnog marketinškog menadžera za globalna tržišta u Njemačkoj.

58. Mislav Sušac - bivši direktor financija Karlovačke I Međimurske banke te direktor planiranja i kontrolinga u PBZ-u, trenutačno je na poziciji direktora upravljanja kapitalom Sberbank Europe te živi i radi u Austriji.

59. Branko Šabarić - stručnjak u web-dizajnu danas je glavni dizajner u jednoj od globalno najpoznatijih hosting kompanija, Avalon Hosting u Španjolskoj.

60. Tomislav Šlat - za kompaniju 3M radi već 30 godina, na raznim je funkcijama vodio poslovni razvoj u zemljama Istočne Europe, a posljednjih godina obnaša funkciju regionalnog direktora za sveukupne aktivnosti lokalnih ureda u regiji Jugoistočna Europa.

61. Kristina Špionjak - u Londonu je godinama imala vlastiti PR biznis, a danas je direktorica marketinga konzultantske tvrtke u industriji reguliranoga kanabisa, London CBD Group.

62. Mislav Tolušić - glavni financijski direktor u kompaniji Crumpton Group i direktor investicija u tvrtki Crumpton Ventures, koja se bavi ranim investiranjem u tehnološke kompanije.

63. Mirela Toljan Jakomin - nakon dugogodišnje karijere u hrvatskoj podružnici Coca-Cole HBC, posljednjih šest godina je glavna direktorica financija za Austriju i Sloveniju te živi u Austriji.

64. Josip Tomašević - direktor nabave i viši potpredsjednik kompanije AGCO Corporation, koja se bavi proizvodnjom poljoprivrednih strojeva, sa sjedištem u Georgiji, SAD.

65. Darko Ulaković - predsjednik Uprave tehnološke globalne grupacije AVL, živi i radi u Ontariju. Prije toga je radio u kanadskom Tesco Corporationu kao potpredsjednik proizvodnje.

66. Dino Vidić - nekadašnji glavni analitičar PBZ-a, u kojem je radio šest godina, danas obnaša funkciju supervizora Europske središnje banke i živi u Njemačkoj.

67. Zoran Vučinić - tijekom dugogodišnje karijere u Coca-Coli (prije toga je radio u Luri) bio je predsjednik  poslovne jedinice za Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, a trenutačno je predsjednik skupine za Bliski istok i sjevernu Afriku u The Coca-Cola Company.

68. Drago Vuina - trenutačno je na poziciji korporativnog potpredsjednika globalne farmaceutske kompanije Novo Nordisk u Italiji, u kojoj je proveo 15 godina i bio na čelu podružnice u Hrvatskoj i regiji Adriatic.

69. Simona Zavratnik - menadžerica je u globalnoj kompaniji ODS Management u Austriji za upravljanje nekretninama, a prije toga je radila menadžerske poslove u Styria Mediji u Austriji te u Večernjem listu.

70. Bojan Žugčić - u PSA Bank najprije je radio na ruskom tržištu kao direktor prodaje i član Uprave, a trenutačno je generalni direktor za tursko tržište i živi u Istanbulu.

22. travanj 2024 13:55