Aktualno
StoryEditor

Addiko banka smanjila procjenu gospodarskog rasta na tri posto

01. Lipanj 2017.

Analitičari Addiko banke smanjili su u četvrtak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3,5 na 3,0 posto, nakon što je u prvom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio slabiji od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je BDP u prvom kvartalu porastao 2,5 posto, dok je osam analitičara u anketi Hine u prosjeku očekivalo rast od 3,1 posto.

"Jučer objavljena prva procjena BDP-a za prvi kvartal snažno je razočarala, ukazavši na rast od tek 2,5 posto godišnje, odnosno desezonirani rast od 3,4 posto godišnje i 0,6 posto kvartalno", navode analitičari Addiko banke u četvrtak u osvrtu na izvješće DZS-a.

>>> BDP ‘usporio’ na 2,5 posto, smanjenje procjena rasta gospodarstva u 2017.

Ističu da je najsnažniji pozitivni doprinos BDP-u došao od 3,5 posto jače privatne potrošnje potaknute, među ostalim, snažnom turističkom potrošnjom, unatoč kasnijem Uskrsu, smanjenjem poreza na dohodak te snažnim rastom prodaje automobila.

"Investicije su pozitivno iznenadile, porastavši 5,4 posto uslijed povećanog optimizma, jačeg povlačenja sredstava iz EU fondova te oporavka građevinske aktivnosti", navodi se u osvrtu.

No, neto izvoz je, poručuju analitičari Addika, negativno iznenadio zbog nižeg nego što se očekivalo rasta izvoza usluga te snažnog rasta uvoza istih.

"S obzirom na razočaravajući rast u prvom kvartalu, unatoč snažnoj inozemnoj potražnji, oporavku građevinske aktivnosti te pozitivnim izgledima za potrošnju, revidirali smo našu prognozu rasta BDP-a za 2017. godinu na niže za 0,5 postotnih bodova, na 3,0 posto desezonirano. Naime, uviđamo velike silazne rizike koji proizlaze iz restrukturiranja Agrokora, a koji bi mogli imati negativan utjecaj na cjelokupni rast BDP-a od 1 do 1,5 postotnih bodova", zaključuju analitičari Addiko banke.

17. travanj 2024 02:00