Aktualno
StoryEditor

Agrokor: Ramljak izvijestio o mjenicama i tijeku novca, pojasnio iznos duga

21. Travanj 2017.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izvijestio je na susretu s novinarima da su odabrali savjetnika za restrukturiranje koncerna, no nije želio otkriti koja je tvrtka odabrana od njih šest koliko ih se javilo na natječaj, dok ne dobiju suglasnost Ministarstva gospodarstva, što se nada da će se dogoditi početkom idućeg tjedna.

Rekao je i da je potpisivanje promemorije između dobavljača i banaka još uvijek u tijeku te da očekuje da će je danas do kraja dana potpisati većina banaka i većina dobavljača.

- Od 31 financijske institucije potpisalo je do ovog trenutka njih 15, što u ukupnom iznosu od 3 milijarde i 134 milijuna kuna ukupnog iznosa eksternih mjenica čini 72 %. Od 175 dobavljača koji su imali mjenice do ovog trenutka ih potpisalo je njih oko 60 i čine 30 % ukupnog iznosa – izvijestio je Ramljak te još jednom pojasnio da promemorija nije konačno rješenje nego moratorij od 30 dana da se dobije na vremenu da se u miru bez nervoze, naplate regresnih mjenica i blokiranja računa dobavljača nađe konačno rješenje s kojim će se složiti svi dionici procesa.

>>>Fight Club: HNB je odgovoran za stanje u Agrokoru

Ponovio je i da će Agrokor na sebe preuzeti sve mjenice kao kreditno zaduženje i pojasnio iznos duga. Od ukupnog Agrokorovog duga od 16 milijardi kuna 6 milijardi kuna otpada na dug prema dobavljačima iz regije, 10 milijardi kuna prema dobavljačima u Hrvatskoj od čega je oko 7 milijardi kuna obveza po pitanju mjenica, a oko 2,5 milijarde kuna obveza za dospjele i nedospjele fakture.

Od oko 7 milijardi mjenica, 4 milijarde se odnosi na interne između kompanija unutar sustava, a 3 milijarde i 134 milijuna kuna prema dobavljačima s kojima se isključivo bavi izvanredna uprava.

>>>Izvanredna uprava proširena na 20-ak tvrtki u kojima Agrokor drži najmanje 25 posto udjela

Stigla je i procjena tijeka novca, izvijestio je Ramljak,  koja kaže da bi sa 80 milijuna eura svježeg novca koliko je pušteno prema tvrtkama u sustavu trebali dobiti više od 30 dana mira i da bi se prvi negativni cash flow trebao pojaviti sredinom lipnja te da još uvijek rade na izračunima koliko im je potrebno novca da pokriju sve obveze koje su u tijeku i koje će dospijevati u narednom razdoblju.

- Agrokor je bio harmonika koja je rastezala plaćanje prema dobavljačima koliko god je dugo mogla. Mi tu harmoniku sada pokušavamo vratiti u normalu, da rokovi plaćanja budu onakvi kako su i ugovoreni. Da bi mogli sustav dovesti u te rokove moramo kroz dodatna zaduženja uliti likvidnost i poboljšati profitabilnost kompanija u sustavu. To ne možemo napraviti preko noći, ali do 1. lipnja bi sve tvrtke u sustavu Agrokora trebale biti u situaciji da sve svoje obveze servisiraju na vrijeme – rekao je Ramljak.

>>>Miodrag Šajatović: Sreća u nesreći: krizu Agrokora ublažit će rast globalne potražnje

Na pitanje kako to da tvrtka Agrokor projekti nije ušla u Lex Agrokor Ramljak je rekao da ta tvrtka nije dio koncerna te da nema veliku financijsku imovinu koja uglavnom postoji u obliku pozajmica i potraživanja po tim pozajmicama.

Upitan da komentira ozbiljnu optužbu ministra Gorana Marića da su se u Agrokoru sklapali fiktivni ugovori i prenapuhavali troškovi te jesu li u tom smislu bili na razgovoru u policiji i Državnom odvjetništvu, Ramljak je odgovorio da ih nitko nije zvao te da u ovom trenutku ne zna jesu li troškovi bili prenapuhani ili ne te da je to pitanje za Poreznu upravu.

Rekao je i da je promet u Konzumovim dućanima u vrijeme Uskrsa u odnosu na prethodnu godinu bio manji, ali da je taj pad bio puno manji nego što je to bilo tko očekivao.

04. svibanj 2024 20:05