Aktualno
StoryEditor

AI Summit Huawei: 84 posto startupa bavit će se projektima AI tehnologije

06. Rujan 2018.

Utjecaj umjetne inteligencije (AI) na poslovanje i njezin potencijal razvoja u Hrvatskoj bila je jedna od tema AI Summita Huawei održanog 6. rujna u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) na kojem su govorili Frane Šesnić, direktor ZICER-a, i prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Filip Glavan, principal Boston Consulting Grupe.

[caption id="attachment_359162" align="aligncenter" width="750"] Frane Šesnić. Photo: Igor Šoban/PIXSELL[/caption]

Šesnić je predstavio rezultate ankete provedene tijekom kolovoza među startupima i tvrtkama koji djeljuju u okviru ZICER-a. Anketu je ZICER obavio u suradnji s kompanijom Huawei, a od stotinu stanara ZICER-a sudjelovalo ih je 45.

>>>Huawei nadograđuje grafičke čipove mobitela – bit će 60 posto učinkovitiji

Čak 84 posto anketiranih startupa smatra da će se u iduće tri godine baviti projektima AI tehnologije, a 53 posto ih je već uključeno u takve projekte. No samo 11 posto anketiranih startupa ZICER-a smatra da je na razini međunarodne konkurencije kad se radi o znanju i kompetenciji za razvoj proizvoda i usluga utemeljenih na AI.

[caption id="attachment_359164" align="aligncenter" width="750"] Dragan Petrić. Photo: Igor Šoban/PIXSELL[/caption]

- Rezultati ankete među startupima pokazuju kako u razvoju i primjeni AI tehnologija postoji izniman potencijal za rast poslovanja u Hrvatskoj - rekao je Šesnić.

>>>Huawei preskočio Apple u prodaji smartphonea u svijetu

Dok je Šnajder, koji je govorio o ostvarenjima, viziji i izazovima AI, istaknuo da je zasad najfascinantniji uspjeh AI - duboko učenje vještina.

[caption id="attachment_359165" align="aligncenter" width="750"] Jan Šnajder. Photo: Igor Šoban/PIXSELL[/caption]

- AI tehnologija pomaže u obradi podataka kojih je sad više od 80 posto nestrukturirano (tekst, slike, video), 2020. imat ćemo 16 zetabajta podataka a moguće ih je strukturirati samo pomoću dubokog strojnog učenja. Umjetna inteligencija je tehnološki pothvat koji doista može učiniti društvo bogatijim, sretnijim i boljim. Bitno je da Hrvatska u tome drži korak te zbog toga treba podržavati inovacije i startup zajednicu koja želi razvijati proizvode i usluge temeljene na AI. S druge strane, AI je i društveni pothvat; njegov razvoj mora biti popraćen promišljanjima o društvenim i etičkim aspektima ove tehnologije i prije svega promišljanjem o tome u kakvom svijetu želimo živjeti. AI treba biti sredstvo, a ne cilj – rekao je Šnajder ističući da umjetna inteligencija ima ogroman poslovni potencijal zbog mogućnosti preobrazbe brojnih industrija i otvaranja prilika razvoju sasvim novih poslovnih modela.

[caption id="attachment_359166" align="aligncenter" width="750"] Photo: Igor Šoban/PIXSELL[/caption]

Glavan je govorio o primjeni AI tehnologija u poslovanju i ulaganju u taj sektor koje su startupovi udvostručili u 2017. godini u odnosu na prethodnu.

Na okruglom stolu koji je uslijedio poslije predavanja, govornicima se pridružio i Igor Švehla, direktor i suosnivač startupa Trakbar, koji se bavi AI i čije rješenje biznis analitiku koristi više od 200 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj i inozemstvu.

[caption id="attachment_359167" align="aligncenter" width="750"] Filip Glavan. Photo: Igor Šoban/PIXSELL[/caption]

AI tržište ove godine vrijedi 7,35 milijardi dolara dok će prema procjenama 2025. Vrijediti 89 milijardi dolara, a kompanija Huawei, koja je proizvodima i uslugama prisutna u više od 170 zemalja i koje koristi trećina svjetske populacije, je među globalnim liderima po ulaganju u istraživanje i razvoj novih tehnologija u koje godišnje investira 13,8 milijardi dolara.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 21:55