Aktualno
StoryEditor

Akcije KGI-ja: Češki investitor u HT zvao je i Buffetta da spasi kompaniju Kraft Heinz

12. Ožujak 2019.

Češki investitor Krupa Global Investments (KGI), koji je u ponedjeljak otvorenim pismom napao većinskog vlasnika Hrvatskog Telekoma - Deutsche Telekom zbog ‘isisavanja novca‘ iz HT-a, u posljednje vrijeme vrlo je aktivan u napadima na tvrtke u kojima ima dionice. Krajem veljače pisma je poslao Warrenu Buffettu i Kraft Heinzu kao i Stone Point Capitalu te AmTrustu.

Baš kao što se u pismu Deutsche Telekomu predstavio kao jedan od deset najvećih dioničara HT-a, a mi među podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog drušva (SKDD) nismo pronašli dioničara pod tim imenom, tako se u priopćenju namijenjenom jednom od najuspješnijih investitora na svijetu Warrenu Buffettu predstavlja kao značajan dioničar kompanije Kraft Heinz. Buffettov Berkshire Hathaway u posjedu je 26,7 posto udjela Kraft Heinza, prehrambenog giganta koji ima neke od najpoznatijih brendova od kojih su u Hrvatskoj dostupni ketchup i senf umaci Kraft, Heinz, sirevi ABC i Philadelphia.

Evo popisa deset najvećih dioničara Kraft Heinza.

Poruka Warrenu Buffettu

U svom pismu češki investitor zaziva na hitan sastanak dioničara zbog utanačivanja nove strategije i reforme koja bi vratila Kraft Heinz na pravi put s obzirom na poslovni izvještaj za 2018. u kojem nisu dosegnuti zadani ciljevi što se tiče prihoda i dobiti. U tom se izvještaju spominje istraga američke komisije za vrijednosnice i burzu (SEC) o računovodstvenoj praksi Kraft Heinza. Taj je izvještaj u istom danu spustio vrijednost dionica tvrtke za oko 27 posto.

- Berkshire Hathaway izgubio je oko 4 milijarde dolara nakon objave financijskog izvješća Kraft Heinza. Kada se tome pribroji dugoročan pad vrijednosti dionica Kraft Heinza, govorimo o gubitku Berkshire Hathawayja koji prelazi 10 milijardi dolara. Buffett više ne može mirno sjediti i nadati se da će strategije Uprave dugoročno imati pozitivno djelovanje kada tromjesečje za tromjesečjem izvještaji te kompanije iznenađuju dioničare razočaravajućim rezultatima. Nužna je reforma i ona je moguća samo time da Buffett kupi većinski udio u kompaniji. Buffettov ugled je ugrožen - ponudio je rješenje čelnik KGI-ja Pavol Krupa.

Krupa je otišao i korak dalje te unajmio reklamne kamione da se vozaju Wall Streetom i Omahom oblijepljeni plakatima na kojima je pisalo ‘Spasite Kraft Heinz‘ (Save Kraft Heinz) ne bi li potaknuo Buffetta na akciju, a tim je natpisima pridodao i poznatu izjavu tog svjetski poznatog multimilijardera koja kaže: Potrebno je 20 godina da se izgradi reputacija i pet minuta da se uništi.

Tužba AmTrusta i Stone Point Capitala Europskoj Komisiji

Posljednjeg dana veljače KGI je objavio da je kao bivši, kako se deklarira, značajni dioničar AmTrust financijskih usluga podnio tužbu protiv njih i Stone Point Capitala Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije jer su prekršile pravila tržišnog natjecanja.

Stone Point Capital, je zajedno s obiteljima Zyskind/Karfunkel osnovao Evergreen LP, koji je kupio i privatizirao AmTrust 2018. transakcijom kojoj se KGI suprotstavljao smatrajući je krajnje sumnjivom, pojašnjava se u priopćenju za medije. KGI tvrdi da su AmTrust i Stone Point unaprijed dogovorili spomenute transakcije i prekršili zakone EU.

KGI navodi dva prekršaja propisa EU. Prvi je da su te tvrtke dogovorile tržišno ponašanje AmTrusta i osiguravateljskih tvrtki Stone Point Capitala. Navodno je dogovor uključivao masovno bojkotiranje klijenata AmTrusta smanjivanjem stabilnosti njihovih proizvoda. Također, prema tumačenju češkog investitora, deal je podrazumijevao i da se međusobno ne natječu u određenim područjima osiguravateljskog biznisa te tako smanjili konkurentnost i negativno utjecali na potrošače. Njih se tiče i druga zamjerka KGI-ja koja se odnosi na to da su te tvrtke međusobno dijelile osjetljive poslovne informacije.

Iako obje tvrtke imaju sjedište u SAD-u, djeluju u velikom obujmu u Europi kroz podružnice i to ih, prema KGI-ju, podliježe zakonodavstvu EU.

Naravno, i u ovoj priči krije se pad vrijednosti dionica. Nakon objave u medijima da financijski izvještaji AmTrust za 2014., 2015. i 2016. nisu pouzdani, rapidno su se skljokale dionice kojima je vrijednost pala s 27,66 dolara na 15,30 dolara. Upravo za taj pad KGI krivi manipulaciju uprave AmTrusta i Stone Point Capitala.

Pavol Krupa izjavio je da su te tvrtke pokazale veliko nepoštovanje prema dioničarima i potrošačima, ali i prema zakonima EU.

Što zaključiti o češkom investitoru?

Jedno je sigurno. Jako mu je stalo da njegove investicije uspiju te da vrijednost dionica lijepo kotira na burzama. Neki će njegovu angažiranost protumačiti kao pohlepu, neki kao dobar primjer dioničarima kako da se čuje njihov glas. Još kad bi i oni bili transparentni, umjesto da se skrivaju iza skrbničkih računa...

19. travanj 2024 18:16