Aktualno
StoryEditor

Alen Delić objašnjava zašto zabranjene online kladionice i dalje posluju kod nas

01. Kolovoz 2019.

Iako je Ministarstvo financija preko Porezne uprave blokiralo rad inozemnih ilegalnih online kladionica koje godišnje, prema procjeni Hrvatske udruge za igre na sreću (HUZIS)  u Hrvatskoj zarade i do tri milijarde kuna, a ne plate porez državi, kao što ga ne plate ni dobitnici, neke od njih zaobišle su zabranu.

Na popisu se našlo 14 ilegalnih online kladionica na čijem je prvom mjestu www.bet365.com, slijedi www.10.bet.com pa www.paddypower.com, www.nordibet.com..., ali nekima od njih može se i dalje pristupiti. Da bi se izbjeglo zabranu dovoljno je promijeniti browser i stranici se može pristupiti. Kako im stati na kraj objašnjava Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost i potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

- Postoji cijeli niz priređivača čije su stranice dostupne jer blokada Ministarstva financija nije učinkovita, ponajprije zbog toga što se zakonska regulativa oslanja na samo jednu metodu provedbe zabrane. Kad je pristup zabranjen, on se zapravo odnosi na listu adresa koje su prijavljene – kaže Delić.

Osim blokiranja pristupa stranici, a što ne može uvijek biti učinkovito, sustavan pristup znači i blokiranje određenih transakcija, kaže Delić te ističe tri mjesta iz perspektive korisnika na kojima se može zaustaviti određena transakcija. Prvo je u trenutku pokušaja uplate na pojedini servis, drugo u pokušaju isplate dok je treće provjera i onemogućavanje određenih servisa za plaćanje na pojedinim mrežnim stranicama.

Delić pritom ističe da različite države primjenjuju različite mjere, primjerice Danska ima mogućnost implementacije korištenja mjera blokiranja, no blokiranje mrežnih stranica i zabrana oglašavanja pokazale su im se kao dovoljno učinkovite mjere. Dok Rumunjska koristi i blokiranje mrežnih stranica i bankovnih transakcija, kao i nekih drugih sustavnih mjera.

19. travanj 2024 16:58