Aktualno
StoryEditor

Amazon planira otvoriti do 3.000 novih trgovina bez blagajni do 2021.

20. Rujan 2018.

Amazon planira otvoriti do 3.000 novih trgovina bez blagajni do 2021. godine, nastojeći primamiti nove kupce mini-marketima i zalogajnicama sa svježe pripremljenim sendvičima, objavio je Bloomberg News. Izvršni direktor Jeff Bezos nastoji odrediti najbolji format za taj skup pothvat, piše Bloomberg u srijedu, pozivajući se na neimenovane upućene izvore.

Novi AmazonGo prodajni centri mogli bi imati format mini-marketa i nuditi svježe pripremljenu hranu i neke prehrambene namirnice, po uzoru na 7-Eleven. Druga su mogućnost obične zalogajnice, rekao je jedan od izvora za Bloomberg. Agresivno i skupo širenje Amazona moglo bi ugroziti 7-Eleven ali i trgovine sendviča, poput Subwaya i Panera Breada, te obiteljske pizzerije i zalogajnice poput pokretnih prodavaonica tacosa, napominje agencija.

>>>Amazon zaradio bilijun dok njegovi radnici preživljavaju na državnoj pomoći

Izazov su za Amazon visoki troškovi otvaranja svake pojedine trgovine. Tako je prvi AmazonGo u Seattleu koštao više od milijun dolara samo u segmentu hardvera, kazao jedan od izvora za Bloomberg. Amazon je prvu trgovinu bez blagajne otvorio blizu sjedišta u Seattleu 2016. godine. U međuvremenu su najavili još dvije takve trgovine u istom gradu i po jednu u Seattleu i Chicagu, dodaje Bloomberg.

AmazonGo funkcionira tako da kupci ulaze u trgovinu uz pomoć aplikacije na mobitelu, te nakon skeniranja mobitela na okretnom ulazu biraju između salata, sendviča, pića i grickalica. Zatim odlaze iz trgovine, ne zaustavljajući se na blagajni.

>>>Amazon uspostavlja male nezavisne dostavljačke flote

Senzori i tehnologija računalnog vida detektiraju što su uzeli i automatski im naplaćuju preuzeti obrok odnosno namirnice, piše Bloomberg.

U Amazonu razmatraju mogućnost da do kraja ove godine otvore 10 takvih trgovina, u idućoj još 50 u velikim gradovima i onda do 2021. godine do 3.000, kazali su za Bloomberg upućeni izvori.

Amazonova glasnogovornica odbila je komentirati izvješće.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

28. travanj 2024 18:33