Aktualno
StoryEditor

Amazon uzdrmao trgovački sektor na Wall Streetu

17. Lipanj 2017.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, premda je vijest o Amazonovoj kupnji trgovačkog lanca Whole Foods uzdrmala trgovački sektor.

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na 21.384 boda, a S&P 500 0,03 posto, na 2.433 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,22 posto, na 6.151 bod.

>>> VIDEO: Amazon otvorio trgovine ‘na kotačima’

S&P indeks potrošačkog sektora pao je jučer 1, a trgovačkog više od 4 posto, nakon vijesti da će Amazon za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods, što predstavlja dosad najveći korak tog internetskog trgovca u tradicionalni trgovački sektor.

Amazon je i dosad bio najveći konkurent tradicionalnim trgovačkim lancima, a ovaj njegov potez mogao bi uvelike promijeniti igru u tom sektoru, kažu analitičari.

"To je zatalasalo cijeli sektor i to predstavlja veliki poremećaj na tržištu. Bit će velikih dobitnika i velikih gubitnika. Ne bih volio biti na mjestu onih koji sada posluju u trgovačkom sektoru", kaže Burns McKiney, direktor u tvrtki Alianz Global Investors.

>>> Amazon traži 5 tisuća ljudi koji će raditi od kuće za 10 dolara na sat

Dionica Amazona poskupila je više od 2 posto, a Whole Foodsa gotovo 30 posto.

S druge strane, cijene dionica najvećih američkih trgovačkih lanaca od Wal-Marta i Targeta do Walgreen Bootsa i Costcoa potonule su između 4,5 i 7 posto.

Jučer je nastavljen i pad cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je pod pritiskom od prošloga petka. No, pad tog sektora je usporen, pa su cijene dionica jučer u prosjeku skliznule samo 0,2 posto.

Tehnološki je sektor najveći dobitnik od početka ove godine i dao je najveći doprinos rastu S&P 500 indeksa u tom razdoblju za 8,7 posto. No, u posljednja dva tjedna taj je sektor pod pritiskom.

>>> Jeff Bezos prodaje dionice Amazona kako bi financirao svemirsku utrku

Analitičari još nisu sigurni radi li se o uobičajenoj korekciji cijena dionica nakon snažnog rasta ili o rotaciji iz tehnološkog u druge sektore.

I dok su u tehnološkom i trgovačkom sektoru cijene dionica jučer pale, S&P indeks energetskog sektora skočio je 1,7 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte nakon nekoliko dana pada.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je za 0,5, a S&P 500 za 0,1 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, za 0,9 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 7.463 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 posto, na 12.752 boda, a pariški CAC 0,89 posto, na 5.263 boda.

28. travanj 2024 18:42