Aktualno
StoryEditor

Američke vlasti istražuju Uber zbog sumnje u korupciju

30. Kolovoz 2017.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je preliminarnu istragu protiv američke tehnološke kompanije Uber zbog mogućeg podmićivanja, pri čemu su iz kompanije poručili da surađuju s vlastima.

Preliminarna istraga posljednja je u nizu problema sa zakonima s kojima je suočena ta tvrtka za posredovanje u uslugama prijevoza, u trenutku dok kompanija čeka da novoizabrani izvršni direktor preuzme stvari u svoje ruke.

>>>Khosrowshahia novi izvršni direktor Ubera

Prema odabiru upravnog odbora Ubera bivši čelnik globalne online turističke tvrtke Expedia Dara Khosrowshahi (48) novi je izvršni direktor tvrtke, zamijenivši na tom mjestu Travisa Kalanicka, koji je uslijed pritiska dioničara odstupio u lipnju.

Glasnogovornik Ubera potvrdio je postojanje ‘preliminarne istrage‘, o čemu je u utorak pisao Wall Street Journal, odnosno da je američko ministarstvo pravosuđa započelo istragu o tome jesu li menadžeri Ubera prekršili američke zakone protiv podmićivanja stranih dužnosnika, konkretno Zakona o koruptivnim radnjama prema inozemstvu, kojim se nastoji spriječiti da određene kategorije osoba i subjekata isplaćuju novac inozemnim vladinim dužnosnicima kako bi im ovi pomogli u dobivanju ili zadržavanju poslova.

>>>Uber platio 10 milijuna dolara kako bi se vratio na filipinske ceste

Ostaje nejasno jesu li američke vlasti usredotočeni na jednu ili više zemalja u kojima Uber posluje.

Novi čelnik Khosrowshahi u utorak je u dva intervjua prvi puta istupio u javnost u novoj ulozi, a u njima je potvrdio da planira preuzeti čelnu ulogu u Uberu, unatoč mnogim problemima s kojima se kompanija suočava.

- Postoje li poteškoće? Je li situacija kompleksna? Postoje li izazovi? Apsolutno, no upravo je zato i zabavno, rekao je Khosrowshahi za Bloomberg.

18. travanj 2024 22:40