Aktualno
StoryEditor

Američki diplomati na Kubi napadnuti ‘soničnim oružjem‘

15. Rujan 2017.

Zabrinjavajuće priče američkih diplomata na Kubi koji pate zbog gubitka sluha i oštećenja mozga svakim novim izvješćem dobivaju novu, još strašniju pozadinu, a simptomi žrtava su ozbiljniji nego što se smatralo, piše Gizmodo.

Problemi diplomata koji su na dužnosti u Havani su navodno započeli krajem 2016.m a Washington od tada radi na istraživanju razloga koji stoji iza trajnog oštećenja sluha, blagih traumatskih ozljeda mozga, pa čak i oštećenja središnjeg živčanog sustava kojeg su diplomatski predstavnici pretrpjeli. State Department i dalje šuti o detaljima, navodeći da je istraga u tijeku te da poštuju privatnost žrtava.

>>>Godišnje izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije

U ranijim izvještajima stoje tvrdnje američkih dužnosnika koji smatraju da napredno zvučno oružje koje djeluje izvan raspona zvuka kojeg ljudsko uho može čuti je korišteno protiv američkih diplomata i njihovih članova obitelji. Vjeruju i da su uređaji bili raspoređeni unutar i u okolici američkog veleposlanstva ili u domovima diplomata. Međutim, prilikom inspekcije tih mjesta koje su proveli FBI i Royal Canadian Mounted Police nisu otkrili ništa, a jedan incident se navodno dogodio u hotelu Capri u Havani.

Ovi događaji ukazuju na činjenicu da bi u pitanju mogla biti nova vrsta razorne tehnologije s kojom stručnjaci nisu u potpunosti upoznati.

Najteži dio istrage je to što se incidenti razlikuju ovisno o žrtvi. U izvješću stoji da postoje jake indicije da se dogodio zvučni napad, jer su neki od žrtava osjetili vibracije i čuli zvukove slične glasanju cvrčaka i glasnoj zvonjavi, dok su drugi čuli buku poput one koja se stvara prilikom brušenja. Neke od žrtava je budilo zujanje u ušima, nakon što su se odmaknuli od kreveta buka je nestala, a napadi su se najčešće događali noću.

>>>Putin protjerao 755 američkih diplomata

U drugim pak slučajevima žrtve nisu čule nikakve zvukove prije no što su počeli njihovi simptomi kao što su otjecanje mozga, vrtoglavica, mučnina, jake glavobolje, problemi s ravnotežom i učestalo zujanje u ušima. Broj žrtava je 21 osoba, a Kanadska vlada tvrdi kako je u manje od deset njihovih diplomatskih kućanstava doživjelo simptome povezane s napadima.

>>>Europski dužnosnici: Trumpova administracija je veliki kaos

Iako SAD ima dugu povijest sukoba s Kubom, Kanada je pak imala dobre odnose s tom zemljom otkako je SAD prekinuo svoje diplomatske odnose s Kubom 1959. Te činjenice ukazuju na to da kubanska vlada potencijalno nije odgovorna za napade, pogotovo jer i dužnosnici iz Havane sudjeluju u istrazi, stoga je teško pronaći razlog zašto bi Kuba riskirala da uništi ionako krhke nove odnose s SAD-om.

26. travanj 2024 14:28