Aktualno
StoryEditor

Američki investitor Looker: Dolazak u Hrvatsku jedna je od najboljih odluka koje sam donio

22. Rujan 2018.

Iako dolaze iz male države, hrvatski startupi ne zaostaju nimalo za svjetskima. To je primijetio i američki poduzetnik Peter Looker, osnivač tvrtke Transassist koji je posljednjih nekoliko tjedana proveo u Hrvatskoj u potrazi za perspektivnim tech stratup projektima kako bi im pomogao pri ulasku na američko tržište. Za oko mu je odmah zapela firma Include čiji je vlasnik Ivan Mrvoš, izumitelj prve pametne klupe, a koje bi jednog dana mogle osvanuti na ulicama i trgovima diljem SAD-a. Njegov boravak u Hrvatskoj iskoristili smo za razgovor o lokalnoj startup sceni i čimbenicima po kojima izabire kompanije s kojima će surađivati.

https://www.instagram.com/p/BoEewEIFYIH/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

>>>Startup Top Digital Agency ide na TechCrunch Disrupt u San Francisco

S obzirom na to da aktivno tražite tech startup projekte iz regije kako biste im pomogli pri ulasku na tržište SAD-a možete li za naše čitatelje pojasniti što točno radite?

Startupe koji žele plasirati svoj proizvode ili proizvodne sirovine u SAD, ili negdje drugdje, usmjeravam vezano uz financije, regulatorne probleme i slično. Svojim sredstvima i iskustvom im pomažem uštedjeti vrijeme, energiju i novac tijekom cijelog procesa, a pomažem im u raznim područjima – od logistike, menadžmenta, marketinga, prodaje... Ukratko ja sam njihove oči i uši u Americi. Živim u Kaliforniji i u svojoj sam karijeri osnivao podružnice na stranim tržištima, stoga vrlo dobro znam koliko je teško pokrenuti nešto novo u stranoj državi u kojoj ne posjeduješ mnogo kontakata i čiji jezik ne poznaješ.

[caption id="attachment_361083" align="aligncenter" width="670"] Peter Looker; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Prema kojim kriterijima izabirete startupe s kojima želite surađivati?

Startupi s kojima želim surađivati moraju imati potencijal da budu prvi ili drugi u svojoj industriji, ne u sredini. Prvo i osnovno jest da ako imate startup s jednim zaposlenikom ne možete biti prvi ili drugi. S druge strane, ne mora to biti netko tko je već etabliran, ali ako postoje pokazatelji da taj startup može postati lider u svojoj industriji, tada sam zainteresiran.

U Hrvatskoj vlada mišljenje da imamo snažnu startup scenu, posebno smo ponosni na tech startupe. Već ste nekoliko tjedana u Hrvatskoj, kakav ste dojam stekli? Postoji li potencijal za suradnju s Vašom firmom?

Slažem se da je klima u Hrvatskoj veoma povoljna za startupe ali i poslovanje u cjelini. U travnju smo počeli tražiti projekte, tako da sam posljednjih šest mjeseci proveo upoznavajući ljude. Veoma sam impresioniran ljudima koje sam upoznao, a svaki razgovor s njima me motivirao. Drago mi je što sam odlučio uložiti svoje vrijeme, energiju i napore kako bih stvorio kontakte i počeo poslovati s Hrvatskom. Sve u svemu, ono što sam dosad vidio veoma me ohrabrilo.

Kakav ste dojam stekli općenito o tech startupima u regiji?

Moram priznati da nisam imao dovoljno vremena da bih vidio kako je izvan Hrvatske, ali vjerujem da ćemo u budućnosti stvoriti više kontakata. U studenom će se u Portugalu održati sajam koji želimo posjetiti kako bismo upoznali još kompanija i tehnoloških startupa. Mi se trenutno nalazimo u ranoj fazi i tek se predstavljamo lokalnoj sceni, no sve što sam do sada vidio me nadahnjuje da nastavim dalje. Mislim da je dolazak u Hrvatsku bila jedna od najboljih odluka koje sam donio.

>>>Hrvatski Mobile Vehicle na finalu startupova u Pragu – investitori pokazali zanimanje

Kako to da ste odabrali baš Hrvatsku?

Već 33 godine radim u obiteljskoj kompaniji u Los Angelesu koju je osnovao moj otac, a prošlog ljeta u njoj sam zaposlio Tatjanu Rašić kao našu prodajnu predstavnicu za Europu koja je u međuvremenu postala partnerica u firmi. Naša kompanija ima dobre kontakte po Europi, no u ovoj regiji smo relativno slabi. Bez nekoga tko je iz Hrvatske ne bih mogao doći ovdje i pokušati poslovati tako da se veoma oslanjam na Tatjanu, a do sad je cijela procedura išla brže i bolje no što sam to zamišljao. Amerikanci malo toga znaju o Hrvatskoj, ali i ovoj regiji općenito no siguran sam da će se to promijeniti. Upravo sam iz tog razloga sretan što sam jedan od prvih Amerikanaca koji je došao u Hrvatsku iz ovih razloga.

[caption id="attachment_361084" align="aligncenter" width="670"] Peter Looker; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Trenutno surađujete sa solinskom tvrtkom Include koja proizvodi pametne klupe, možete li nam reći nešto više o tome?

Include je bio jedan od prvih startupa koji je pridobio moju pozornost. Prije no što sam dobio njihov kontakt uopće nisam znao što su pametne klupe. Priča o Ivanu Mrvošu koji je svoju firmu osnovao još kao tinejdžer veoma me se dojmila stoga sam odlučio posjetiti njihovu tvornicu i nakon samo pet minuta sam shvatio da je to kompanija koja me zanima. Mrvoš je pravi lider u svom području i pogotovo mi je zanimljivo što je mlađi od moje druge kćeri. Prilikom razgovora s njim i njegovim suradnicima odmah sam znao da su to ljudi s kojima mogu surađivati jer dijelimo iste vrijednosti. Osim što imaju dugoročnu perspektivu, a to je odlika kompanija s kojima želim surađivati, oni su fokusirani na inovacije, a ne imitiranje. Sve u svemu želim im pomoći na bilo koji način u stvaranju planova za rast diljem Amerike i sretan sam što smo ih pronašli.

>>>‘Pametna klupa na turneji’: Mrvoš najavio ulazak u Veliku Britaniju

Kako trenutno izgleda suradnja s njima i što točno radite?

Za sad mogu reći da su veoma uspješni i mislim da bi ulazak na nova tržišta mogao biti za njih veoma profitabilan. Trenutno smo u procesu pregovora raznih oblika potencijalne suradnje s njima.

Je li Vam ovo prvi posjet Hrvatskoj i kakvo je Vaše generalno mišljenje?

Ove godine sam nekoliko puta bio u Hrvatskoj, obišao sam razne dijelove od Zagreba, kontinentalne Hrvatske pa sve do obale. Mislim da je jezik pretežak, no Hrvatska mi se sviđa. Veoma me podsjeća na Kaliforniju prije 50 godina, ne samo geografski već zbog obiteljske orijentacije. Baš sam u nedjelju bio na Davis Cupu gledao kako američki tenisač gubi od hrvatskog. Za državu čija je populacija velika kao pola populacije Los Angelesa to je izniman uspjeh. Ista stvar je s finalom Svjetskog prvenstva nakon kojega se Hrvatska upisala na kartu poželjnih destinacija. Nije nimalo teško zaključiti zašto je tome tako, ovdje se događa toliko pozitivnih stvari, a u idućem životu ću možda biti Hrvat tako da ću tada možda i uspjeti naučiti jezik.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

20. travanj 2024 07:08