Aktualno
StoryEditor

Amerikance tržište primoralo da umjesto kanadskog uvoze rusko drvo

27. Kolovoz 2017.

SAD je povećao naknade za uvoz drvne sirovine iz Kanade, čime je ona postala znatno skuplja pa se američki poduzetnici za sirovinu obraćaju zemljama s drugih kontinenata. Nove izvore drvne sirovine pronašli su u Rusiji, koja bilježi porast broja pošiljki drvnih trupaca u SAD za vrtoglavih 42 posto.

No, najveći dobavljači drva Amerikancima su i dalje Njemačka i Švedska. Udio ruskog drva je relativno malen, ali sve veće količine koje se iz Rusije uvoze u SAD, a ne iz Kanade, jasan su rezultat politike.

>>>Za ‘najljepše šume u Europi’ 17 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

- Čini mi se nelogično da kupujemo manje drva od naših sjevernih susjeda, a više od Rusa. Kao da smo prošli kroz ogledalo jer nas je tržište na to primoralo, rekao je za The Globe & Mail, predsjednik američkog Nacionalnog udruženja graditelja stambenih zgrada Jerry Howard.

Nesuglasice na relaciji Kanada-SAD, po pitanju drvne građe, rezultirala je 20 postotnim povećanjem troškova u građevinskom sektoru specijaliziranom za izgradnju obiteljskih kuća, udruženju kojemu je Howard na čelu. Cijene trupaca znatno su se promijenile na burzama u Chicagu.

Trzavice oko drvne građe godinama su opterećivale dvije strane, a kulminirale su u travnju, kada je administracija Donalda Trumpa za čak 24 posto povećala kompenzacijske troškove uvoza drva iz Kanade. Samo nekoliko mjeseci nakon te odluke, povećani trošarine na uvoz kanadskog drva povećane su u pojedinim stavkama za dodatnih 7,7 posto.

>>>Nakon Pariškog sporazuma Hrvatska potpisala novu Gradačku deklaraciju

Obje strane nastojale su pokrenuti dijalog te je bilo naznaka kako će se ponovno pregovarati o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini.

U međuvremenu rastu količine drva uvezenog iz Rusije pa tako američko Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u svibnju ove godine bilježi uvoz 4,214 kubičnih metara drva uvezenog iz Rusije, što je najviša količina zabilježena od 2008. godine.

U prvoj polovini ove godine, uvoz drva za preradu iz prekooceanskih zemalja u SAD porastao je za 38 posto, dok je uvoz iz Kanade pao za jedan posto, prenosi Bloombergov analitičar Joshua Zaret.

>>>Iskonske bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice postale svjetska baština

Dodatni troškovi na kanadsko drvo uzrokuju bitne promjene u građevinskoj branši utemeljenoj na drvoprerađivačkoj industriji.

- Za svako povećanje troškova izgradnje kuća u visini od samo tisuću dolara, nekih 150 tisuća ljudi zbog cijena je izgurano s tržišta. Cijena drveta mijenja ukupnu cijenu obiteljskih kuća, koje sada više nisu u cjenovnom razredu dostupnom velikom broju kupaca, rekao je Howard.

26. travanj 2024 08:37