Aktualno
StoryEditor

Amerikanci na liječenje rana od vatrenog oružja godišnje potroše 2,8 milijardi dolara

24. Listopad 2017.

Na hitne medicinske intervencije zbog ranjavanja vatrenim oružjem SAD godišnje potroši 2,8 milijardi dolara. Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Health Affairs, na sanaciju ranjenih u okršajima s vatrenim oružjem hitne službe u prosjeku potroše oko 5 tisuća dolara po osobi.

Ukoliko je ranjavanje ozbiljnije i zahtijeva hospitalizaciju, utoliko se troškovi oporavka i liječenja ranjenih penju i do 100 tisuća dolara. Prema ovom istraživanju, čak 40 posto onih koji u hitnoj i bolnici završe zbog zadobivenog metka nemaju zdravstveno osiguranje.

Istraživanje je provođeno punih 8 godina, a osim troškova utvrđeno je i kako je prosječna žrtva ranjavanja vatrenim oružjem u SAD-u muškarac, mlađi od 30 godina i siromašan, prenosi The Washington Post.

>>>Policija identificirala počinitelja ‘bezumne tragedije’ u Las Vegasu

Također, većina ranjavanja rezultat je napada vatrenim oružjem od strane neke druge osobe. Oko 35,5 posto ozljeda nastaju uslijed nestručnog rukovanja vatrenim oružjem što dovodi do samoozljeđivanja, dočim je tek 2,4 posto ranjenih u hitnoj završilo zbog metka ispaljenog iz policijskog oružja.

Što se tiče samoubojstava, čak 80 onih koji vatrenim oružjem odluče oduzeti si život u tome i uspiju, dok ih tek 5,3 posto uspije preživjeti pokušaj samoubojstva pištoljem ili nekim drugim vatrenim oružjem.

U ovo istraživanje nisu ubrajani oni pacijenti koji su preminuli na putu u hitni bolnički prijam.

>>>Ušli smo u ‘eru Terminatora’

Studija se fokusirala i  na neke metode ograničavanja negativnih posljedica uporabe vatrenih oružja. Tako istraživači ističu kako bi se, prije izdavanja bilo kakve dozvole ili prodaje vatrenog oružja, trebalo provoditi detaljnoj istraživanje osobe, njezine navike, prethodna kažnjavanja, povijest mentalnih oboljenja, povijest psihičkih oboljenja u obitelji. Međutim, pretpostavka kako su mentalno oboljeli ti koji najčešće sebi i drugima uzrokuju štete vatrenim oružjem ne drži vodu, jer je za samo 7 posto ranjavanja odgovorna mentalno oboljela osoba.

Istraživanje nije propustilo naglasiti i kako su poražavajuće statistike o broju ranjavanja vatrenih oružja u SAD-u ujedno i posljedica pretjerane politizacije pitanja prava na posjedovanje, nošenje i korištenje vatrenog oružja.

27. travanj 2024 04:35