Aktualno
StoryEditor

Analitičari: Bliski istok financijski i geografski pozicioniran za iskorištavanje svemira

24. Travanj 2017.

Utjecaj Bliskog istoka na energetski sektor je velik, a analitičari smatraju da bi takva prednost mogla igrati veliku ulogu kod korištenja prirodnih resursa u svemiru, piše Bloomberg.

Države kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija razvijaju svoje svemirske programe i ulažu znatna sredstva u privatne projekte vezane uz proizvodnju u svemiru, tvrdi Tom Jones iz konzalting kompanije Navitas Resources.

>>>Jeff Bezos prodaje dionice Amazona kako bi financirao svemirsku utrku

Zahvaljujući tome povećavaju mogućnost da ti projekti izgrade rezerve vode van Zemlje, koje bi mogle poslužiti kao gorivo za svemirska putovanja i proizvodnju drugih sredstava u svemiru.

- Izgradnja satelita budućnosti može koštati nekoliko desetaka milijuna američkih dolara, a letjelice bi mogle koštati 2.6 milijardi dolara. Svemirsko rudarstvo još je uvijek daleko od toga da bude ekonomski isplativo, ali ima potencijal da olakša pristup svemiru napisao je u bilješkama u sklopu istraživanja Noah Poponak, analitičar iz Goldman Sachs Group Inc.

Voda kao gorivo

U kompaniji Navitas očekuju da će kompanije lansirati satelite koji će tražiti rijetke plinove i metale u asteroidima u roku od pet godina, a sam proces svemirskog rudarstva mogao bi započeti kroz osam godina. Jedan asteroid može sadržavati 175 puta više platine nego što se iskopa iz rudnika na Zemlji u godinu dana, rekao je Goldman aludirajući na projekt povezan s Massachusetts Institute of Technology.

Tolika količina platine ima vrijednost između 25 i 50 milijardi dolara, a mogla bi izazvati promjene na tržištu metala. Isporuka platinuma smanjila se za 0.6 posto na vrijednost od 972,10 dolara za uncu na njujorškoj burzi metala prošlog ponedjeljka.

>>>Svemirski program Kim Jong-Una ‘smokvin list’ za vojne pokuse

James smatra da dugoročno, većina roba iskopana u svemiru će tamo i ostati kako bi napajala svemirsko gospodarstvo izgrađeno oko satelita i svemirskih postaja. U takvom scenariju, voda skladištena u svemiru mogla bi biti iskorištena za raketno gorivo u među svemirskim putovanjima, jer je voda previše teška kako bi se prevozila sa Zemlje u svemir i sam proces bi bio previše skup.

Svemirsko gospodarstvo

Voda se može koristiti kao potisni plin u svemiru ili se rascijepati na vodik i kisik, te potom rekombinirati za izgaranja. Kompanija koja se bavi svemirskim rudarstvom, Deep Space Industries Inc., razvila je propeler koji zagrijava vodu u parnom pogonu.

>>>Kanada dobiva privatnu svemirsku luku

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija već imaju svoje svemirske program, a Saudijci su 2015. potpisali pakt s Rusijom za suradnju na području istraživanja svemira, stoji u izvješću koje je objavio Arab News. Abu Dhabi je investitor za projekt svemirskog turizma kompanije Virgin Galactic. Osim novca, prednost Bliskog Istoka je povoljan geografski položaj.

>>>Airbusov raketni motor Prometej dobio podršku Europske svemirske agencije

Što je država pozicionirana bliže ekvatoru, znači da je s tog mjesta potrebno manje goriva za izlazak iz atmosfere.

- Bliski Istok gradi najviše zgrade na svijetu i najveće trgovačke komplekse. Naravno da imaju velik utjecaj na svemir i satelitsku industriju, rekao je James.

25. travanj 2024 07:32