Aktualno
StoryEditor

Anarhisti zbog masovnog turizma prijete novim napadima u Barceloni

07. Kolovoz 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=NqIzGkbUloI[/embed]

Skupina anarhista koja prosvjeduje protiv masovnog turizma u Španjolskoj prijeti novim napadima, nakon onih koje su počinili u Barceloni i Mallorci, piše Independent.

Britanski turisti koji su se našli u autobusu za panoramski razgled katalonske prijestolnice pomislili su da je u pitanju teroristički napad islamskih ekstremista kada su pripadnici skupine Arran probušili gume na busu i oblijepili ga sloganima.

Grupa je na internetu objavila video s natpisom ‘masovni turizam ubija grad i uništava teritorij‘, što je pokrenulo policijsku istragu.

Skupina Arran je nakon toga oštetila bicikle koji se iznajmljuju turistima u Barceloni, dok je frakcija u Mallorci divljala obalnim restoranima u Palmi i jahtama prosvjedujući transparentima i dimnim bombama.

>>>Barcelona objavila rat turizmu

Na službenom Twitter profilu, grupa je objavila kako žele zaustaviti masovni turizam koji uništava Mallorcu.

Noel Josephides, predstavnik turističke agencije Abta, izjavio je da strahuje od budućih napada, te da su lokalne vlasti glavni krivci jer nisu dovoljno ozbiljno shvatili rizik turističke prenapučenosti.

Turistima savjetuje da budu oprezni, te se ne kreću opasnim mjestima.

Skupina Arran osnovana je 2012, te se brzo broj članova povećao diljem Španjolske, te tvrde da se bore za katalonsku neovisnost, feminizam, te protiv kapitalističkog sustava i globalne nepravde. Uživaju podrški krajnje lijevih političkih stranaka u Španjolskoj, te nezadovoljnih građana, a na njihovom udaru su poduzeća, što uključuje Airbnb, za koje tvrde da su krivi za istiskivanje domaćeg stanovništva s tržišta nekretnina.

Pristaše negiraju tvrdnje o fobiji turizma, te tvrde da se bore protiv tržišta koje stvara kapital na javnim dobrima kao što su prirodna i kulturna dobra, a za to ne daju ništa zauzvrat.

Jedan od pristaša na Twitteru je Arran opisao kao opći pokret građana protiv nekontroliranog i grabežljivog turističkog modela, te da privatni interesi turističkog sektora nisu interesi većine.

>>>Barcelona ‘povukla ručnu’, najavila novčane kazne za Airbnb i HomeAway

Slične pritužbe pojavljuju se i u drugim europskim destinacijama, pa je tako tisuće ljudi prosvjedovalo u Veneciji zbog štete koju čine milijuni posjetitelja, te su tražili od lokalnih vlasti radikalne mjere za smanjenje pretrpanosti.

Ada Colau, gradonačelnica Barcelone iz redova ljevice, objavila je na Twitteru osudu protiv napada, te dodala kako prosvjedi protiv turizma ne bi smjeli biti zastrašujući.

I na aerodromu vlada kaos

Commonwealth još nije ažurirao savjete za putovanja u Španjolsku, iako nadgledaju situaciju te su u kontaktu s lokalnim vlastima.

Kaos je i u zračnoj luci Barcelone jer su zaposlenici zaduženi za sigurnost djelomično u štrajku što uzrokuje dugačke redove za sigurnosni pregled tijekom vrhunca turističke sezone.

Osoblje zahtjeva bolje plaće, te prijeti velikim štrajkom koji će početi 14. kolovoza ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

28. travanj 2024 07:45