Aktualno
StoryEditor

Anny Brusić: Prijevremeni izbori zapreka su za strukturne fondove, kočnica za gospodarstvo

05. Rujan 2018.

Vladajuća koalicija već je vjerojatno navikla na lagano podrhtavanje tla pod nogama uz ponavljanje iste mantre upućene javnosti da je Vlada stabilna. No, posljednji politički potres u HDZ-u ostavio je ozbiljne pukotine u tlu na kojem stoji aktualna vlast. Premijer Plenković i njegova desna ruka Jandroković u medijima objavljuju kako su spremni na sve pa i na izbore.

Opcija prijevremenih parlamentarnih izbora, međutim, nije vijest kojoj se veseli poslovna zajednica. Zatiranje postignuća, prkošenje napretku, zastoji - sve to još je prilično svježe u pamćenju gospodarstvenika.

>>> Jandroković: Spremni smo na sve scenarije, uključujući i izbore

- Budući da u Hrvatskoj imamo bogato iskustvo s čestim izborima, ono nam može reći kako su se negativno odrazili, ne samo na ostale dijelove društva, nego i gospodarstvo, slaže se i Anny Brusić, direktorica HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika, koja navodi primjer dužeg razdoblja u kojem se nisu raspisivali natječaji za korištenja sredstva iz EU fondova, što je za posljedicu imalo vrlo nisku iskorištenost tih novaca. Kao i to da se nakon toga u istom trenutku raspišu svi natječaji što predstavlja dodatnu prepreku te ne samo za poduzetnike, konzultante nego i državnu pravu, jer svi zajedno nemaju resursa obaviti takve zahtjevne poslove u isto vrijeme.

Osobito je nezgodno što se o prijevremenima izborima govori u ovoj godini koja je trebala ostati imuna na takva ‘potresna‘ događanja koja predstavljaju kočnicu za gospodarstvo.

- Ova, 2018. godina, trebala je biti prva, u ovom desetljeću, u kojoj ne bismo trebali imati izbore, niti parlamentarne, niti lokalne, niti predsjedničke, niti za EU parlamentarce. U prethodnim izjavama predstavnika Vlade RH, upravo to je bio glavni argument kako ove godine postoje uvjeti za provođenje dubljih i strukturnih reformi, za koje inače nema uvjeta, u vremenima ‘političke nestabilnosti“, a to izbori jesu, kaže Brusić.

Zakoni u zastoju negativno se odražavaju na gospodarstvo

Posljedica svih dosadašnjih, kako redovnih ali tako i prijevremenih izbora, bila je da su svi zakonodavni postupci ‘stajali‘ u mjestu. Zakoni i pravilnici nisu se donosili ni mijenjali čak i duže od 6 mjeseci, jer u tim vremenima nitko ne može ili ne želi potpisivati dokumente koji imaju bilo kakav učinak, a pogotovo financijski, tumači direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u.

>>> Z. Marić: Ukupna jamstva Uljaniku gotovo 70 milijuna eura, velika vjerojatnost aktivacije

- Unatoč činjenici kako u redovnim vremenima, bez izbora, poduzetnici traže većeg reda u donošenju zakona i drugih propisa, odnosno da se oni sporije i učinkovitije donose, s dovoljnim vremenskim rokovima za njihovu procjenu učinaka na poduzetnike, dosadašnje hrvatsko iskustvo s izborima pokazalo je kako i vremena u kojima se ne donose propisi i zakoni, također negativno utječu na gospodarstvo. Nedonošenje propisa i zakona predstavlja nestabilnost za poduzetnike; ne znaju kako će se i u kojem smjeru razvijati određeno područje zakonodavstva te na što se trebaju pripremati u budućnosti. Zato i nije neobično da je jedna od osnovnih zahtjeva poduzetnika- predvidljivo, transparentno i poznato poslovno okruženje, zaključuje Brusić.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

22. travanj 2024 09:40