Aktualno
StoryEditor

Arlović: Lex Agorkor na Ustavnom sudu, tajna je tko je sudac

27. Studeni 2017.

Sudac Ustavnog suda Mato Arlović u emisiji Točka na tjedan N1 televizije rekao je da je lex Agrokor već u postupku Ustavnog suda. S obrzirom da je to lex, dakle zakon, njime se neće baviti ni jedno posebno vijeće već plenarna sjednica Ustavnog suda. Prema riječima Mate Arlovića, o njemu će odlučivati svi suci, a neki od sudaca će biti izvjestitelj.

- Koliko ja znam, već je poduzeo radnje tražeći da se drugi očituju, odnosno da se pristupi ustavnosti, rekao je Arlović za N1.

Arlović je također napomenuo da je pokrenut uobičajeni postupak pred Ustavnim sudom za dobivanje očitovanja kako bi se pripremila ozbiljna odluka kojom će se utvrditi je li on ustavan ili ne. Rekao je i da je tajna tko je sudac izvjestitelj.

Od nadležnosti Sabora, radnih tijela ili Vlade, kaže Arlović, nemaju prijedlog za ocjenu ustavnosti već prijedlog koji su uputili građani, ali to ne znači da neće imati zahtjev za ocijenu ustavnosti od Sabora.

- Vjerujem da će se riješiti u okviru roka koji propisuje Europski sud za ljudska prava, odnosno da će biti ocijenjen u okviru tri godine. Ustavni sud će nastojati skratiti taj rok, a koliko, to ovisi o tome koliko će se pojavljivati drugi predmeti za ocjenom ustavnosti, rekao je Arlović.

 

28. travanj 2024 17:25