Aktualno
StoryEditor

Australija: Duhanska industrija izgubila spor o pakiranju cigareta

10. Srpanj 2017.

Duhanski div Philip Morris mora platiti australskoj vladi milijune dolara nakon što su bezuspješno pokušali tužiti državu zbog zakona vezanog uz pakiranja duhanskih proizvoda, javlja BBC.

U Australiji je 2012. donesen zakon da sva pakiranja duhanskih proizvoda moraju imati ista obilježja bez vidljivo istaknutog naziva brenda, te istaknuta zdravstvena upozorenja, što je Philip Morris sudskim putem pokušao ukloniti, no 2015. su izgubili parnicu i sada moraju platiti sudske troškove.

>>>Duhanska industrija danas povlači proizvode s aromom i pakiranja bez slikovnih upozorenja

Točan iznos je odredio međunarodni Stalni arbitražni sud (PCA), a navodno iznosi 50 milijuna australskih dolara.

U svibnju je svjetska trgovinska organizacija (WTO) odredila da je Australski zakon legitimna zdravstvena mjera, što znači da će vrlo vjerojatno biti usvojen i u ostalim državama.

Nakon što je uveden zakon i predstavljena nova obveza označavanja duhanskih proizvoda, Philip Morris, Imperial Tobacco i Japan Tobacco žalili su se vrhovnom australskom sudu.

Nakon što žalba nije uspjela, Philip Morris se obratio arbitražnom sudu s argumentom da zakon nije u skladu sa Sporazumom o bilateralnim ulaganjima Australije i Hong Konga.

>>>Fagerström: Duhanske proizvode trebalo bi oporezivati u skladu s njihovom štetnosti

Sud je odbacio slučaj tvrtke nazvavši ga ‘zloupotrebom prava‘, a iz Philip Morrisa su izjavili kako su pravni troškovi nerazumno visoki usporedivši ih sa sličnim slučajevima u Kanadi i SAD-u gdje iznose 4.5, odnosno 3 milijuna dolara.

Nakon što je Australija uvela ovaj zakon, slične politike uvode se i u drugim zemljama.

29. travanj 2024 04:06