Aktualno
StoryEditor

Australiju će zaobići Trumpove carine na čelik i aluminij

10. Ožujak 2018.

SAD radi na izuzimanju australskog saveznika iz novog poreza na uvoz čelika i aluminija, kazao je Donald Trump u petak u tvitu spominjući razgovor s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom.

- Razgovarao sam s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom. Odlučan je oko pravednog i obostranog vojnog i trgovinskog odnosa, napisao je američki predsjednik na društvenoj mreži.

>>>Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

- Radimo na sporazumu o sigurnosti u najkraćem roku kako ne bismo morali uvesti carinske namete na čelik i aluminij našem savezniku, velikoj australskoj naciji!, rekao je u toj poruci ne navodeći više detalja.

Trump je oživio duh trgovinskog rata između SAD-a i brojnih saveznika uvođenjem poreza na uvoz čelika (25 posto) i aluminija (10 posto) iz kojeg su "zasad" izuzeti Kanada i Meksiko. Te su tri zemlje partneri u sporazumu o slobodnoj trgovini Alena o kojem se upravo ponovno pregovara.

Službeno uvodeći te carinske namete u četvrtak, SAD je izrazio spremnost na razgovore sa svakom pojedinom zemljom oko eventualnog izuzeća.

28. travanj 2024 14:29