Aktualno
StoryEditor

Australska vlada: Cijena željezne rude past će za 20 posto u 2018.

08. Siječanj 2018.

Australska vlada procjenjuje da će se ove godine cijene željezne rude smanjiti za petinu u odnosu na 2017. godinu, na prosječnih 51,50 dolara po toni, pod utjecajem rastuće globalne ponude i prigušenije potražnje iz najvećeg uvoznika Kine.

Procjene vlade u Canberri odudaraju od prognozi privatnih tvrtki, poput banaka UBS i Citi koje očekuju da će prosječna cijena iznositi oko 64 dolara po toni, odnosno da će se zadržati na razini prošlogodišnjeg prosjeka, s obzirom na iznenađujuću otpornost tržišta.

Iako je na spot tržištu cijena željezne rude trenutno oko 75 dolara za tonu i kliznula je ispod razine od 52 dolara u lipnju 2017. godine, analitičar za sirovine i energiju pri australskom ministarstvu industrije, inovacija i znanosti David Thurtell skreće pozornost na očekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji čelika.

>>> Težak tjedan za robna tržišta: nagle promjene cijene od sirove nafte do govedine

U ministarstvu su, kako dodaje, ipak zadovoljni aktualnim procjenama.

U najnovijem pregledu za robna tržišta australsko ministarstvo predviđa da će cijene nastaviti padati i iduće godine, kada bi se trebale spustiti na prosječnih svega 49 dolara po toni.

"Cijena željezne rudače oscilirat će i u prvim će mjesecima 2018. budući da tržište reagira na neizvjesnost vezano za utjecaj ograničenja u zimskoj proizvodnji na potražnju za željeznom rudačom", upozorili su iz ministarstva.

Niže cijene zrcalit će rastuće isporuke iz jeftinijih proizvođača i prigušeniju potražnju iz Kine, poručili su u najnovijem pregledu stanja na tržištu.

U Kini je u tijeku proces gašenja zastarjelih, po okoliš štetnih čeličana i indukcijskih peći kako bi se ublažila prekapacitiranost kineskog sektora čelika, podsjeća Reuters.

26. travanj 2024 22:39