Aktualno
StoryEditor

Australski znanstvenik u 105. godini odlazi u Švicarsku na eutanaziju

01. Svibanj 2018.

Najstariji australski znanstvenik, poznat po tome što ga je njegovo sveučilište htjelo umiroviti u 102. godini, otputovat će početkom svibnja u Švicarsku kako bi okončao život, ponovno raspirujući javnu raspravu o eutanaziji.

David Goodall, kojemu su sada 104 godine, nije u terminalnoj fazi bolesti, ali kvaliteta života mu je tako loša da je odlučio otići u agenciju za eutanaziju u Baselu.

>>>Genetičko inženjerstvo: Znanstvenici prvi put ‘reprogramirali’ DNK unutar ljudskog tijela

‘Jako mi je žao što sam doživio toliku starost‘, rekao je taj ekolog u razgovoru za televiziju ABC u povodu rođendana početkom travnja. ‘Nisam sretan. Želim umrijeti. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani‘, dodao je.

Eutanazija je ilegalna u većini zemalja svijeta i u Australiji je bila zabranjena sve dok je savezna država Victoria nije legalizirala prošle godine.

>>>Revolucionarna nanotehnologija liječi rane i obnavlja organe

No zakon, koji stupa na snagu u lipnju 2019., odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente u terminalnoj fazi bolesti, s očekivanim preživljenjem manjim od šest mjeseci.

O eutanaziji se raspravljalo i u ostalim australskim državama, ali prijedlozi su odbijeni, uključujući prošle godine u Novom Južnom Walesu.

>>>Znanstvenici ustanovili da alkohol trajno oštećuje DNK i uzrokuje rak

Organizacija Exit International, koja organizira Goodallovo putovanje, kaže kako je nepravedno da ‘najstariji i najugledniji australski državljani moraju putovati na drugu stranu svijeta da bi dostojanstveno umrli‘.

Aktivisti su pokrenuli kampanju GoFundMe kako bi Goodall i njegov asistent mogli avionsku kartu u ekonomskoj zamijeniti za business klasu. Dosad su skupili više od 13.000 američkih dolara.

>>>‘Biološki sat’ američkim znanstvenicima osigurao Nobela

Goodall, počasni istraživač na sveučilištu Edith Cowan u Perthu, postao je međunarodno poznat kada ga je uprava sveučilišta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Nakon pobune i potpore znanstvenika diljem svijeta, odluka je povučena.

19. travanj 2024 15:27