Aktualno
StoryEditor

Austrijski Katschberg, jedno od najboljih obiteljskih skijališta

24. Veljača 2017.

Oko 300 kilometara vožnje uglavnom po autocesti dijeli austrijsko skijalište Katschberg od Zagreba što znači da je to ipak relativno mala udaljenost za hrvatske skijaše. Iz godine u godinu njihov se broj povećava što svjedoči da je skijalište sve zanimljivije i to posebice za obitelji. Vidljivo je to i činjenicom da su žičare natkrivene, a tamo gdje bi se trebalo na skijama pješačiti postavljene su pokretne traje koje štede taj trud posebice najmanjima kojima je svaki skijaški korak težak. Kraće staze pokrivene su tanjurima namijenjenim upravo njima. Brojka od 60-tak kilometara staza sasvim je dovoljna da nigdje nema gužve i ne čeka se na red pred žičarama. Na vrhu skijališta se izdižu Aineck i Tshanek i to na više od dvije tisuće metara nadmorske visine tako da se ovdje ugodno skija sve do početka travnja. Na skijalištu prevladavaju crvene staze dok je zahtjevnih crnih samo nekoliko.

Skijaškom autocestom do doline

Ako ste ljubitelj dugačkih staza, ovdje ćete imati u čemu uživati. Kombinacije s vrha Ainecka do doline nude čak četiri do šest kilometra duge staze, a svakako najviše pažnje skijaša privlači staza A1 koja je već dobila popularni naziv „Autobahn“, odnosno autocesta jer je skijanje na njoj zaista posebno uživanje.

Katschberg koji je praktično smješten na samom planinskom prijevoju doista ima  izuzetno dobru atmosferu sa stalnim događajima koji se izmjenjuju kao na tekućoj traci. Jedna od najvećih zanimljivosti u vrijeme Adventa je putovanje na kolima koja vuku planinski konji zavojitim cestama i to pred večer. Nakon 20-tak minuta takve vožnje koja je poprilični adrenalinski užitak put se nastavlja pješice. Svatko dobije svjetiljku da se u mraku može raspoznati cesta i kreće se u nepoznato. Svakih desetak minuta dođe se do male planinske kolibe u kojoj se dijeli kuhano vino, tamo se može odmoriti i pogledati prigodni program, od svirke na starim instrumentima do igrokaza koje posjetitelje vraća u neka stara vremena sa običajima sačuvanim kroz desetljeća. Dogodi li se neko doista loše vrijeme turistički djelatnici su došli na novu ideju kako provesti dan bez skijanja. U samom središtu mjesta nalazi se mala cvjećarna u kojoj možete naučiti kako sami napraviti adventski vijenac ili neki cvjetni aranžman kojeg se ne bi postidjeli ni u velikim gradovima. Uz pomoć lokalnih stručnjaka, uz besplatno kuhano vino ili neki drugi napitak nakon nekoliko sati doista možete postati stručnjak i u tom poslu. I kako smo doznali sve je veća potražnja da se od iskusnih stručnjaka nauči nešto novo tako da se za to mora i predbilježiti.

27. travanj 2024 11:03