Aktualno
StoryEditor

Avatarski marketing: Sada možete napraviti svog digitalnog klona i slati ga WhatsAppom

18. Kolovoz 2019.

Genies je razvio posebnu tehnologiju koja digitalne klonove diže na posve novu razinu. Ne samo da korisnici mogu odabrati likove prema svojoj boji kože, frizuri, obliku glave, lica ili očiju, već se oni i ponašaju kao njihovi ‘zemaljski‘ blizanci. Mogućnosti za oglašivače neslućene su

Uputu da pojačaju digitalnu prisutnost ne bi li došli do mlađe publike u marketinškom su odjelu modnog brenda Gucci shvatili prilično ozbiljno. Zapravo, ozbiljnije nego u nekim drugim kompanijama kojima mlađi potrošači, posebno predstavnici generacije Z (rođeni nakon 1996.), s većim udjelom sudjeluju u ukupnoj prodaji.

Gucci je potkraj prošle godine sklopio partnerstvo s jednom od najinovativnijih digitalnih kompanija – Genies, čija je misija stvoriti virtualno čovječanstvo. Točnije, riječ je o aplikaciji koja omogućava korisnicima da kreiraju svoje 3D avatare te uz pomoć njih komuniciraju u digitalnom svijetu, posebno na platformama poput WhatsAppa, Messengera i sl.

Odnedavno tako personalizirani avatari mogu na sebe navući Guccijeve krpice, što nije samo golem korak za taj modni brend već općenito za svijet marketinga, jer pokazuje i drugim brendovima koje su mogućnosti te novosti – oglašavanja uz pomoć avatara.

Genies je, konkretno, razvio posebnu tehnologiju koja digitalne klonove diže na posve novu razinu jer ne samo da korisnici mogu odabrati likove prema svojoj boji kože, frizuri, obliku glave, lica ili očiju već se oni i ponašaju kao njihovi ‘zemaljski‘ blizanci.

Točnije, klikne li korisnik na ‘actions‘, avatar kopira pokrete, facijalne izraze pa čak misli i osjećaje. Kompanijski su znanstvenici i inženjeri navodno pozorno iščitali na stotine milijuna ‘chatova‘ i detektirali gotovo dvjesto različitih dimenzija raspoloženja i ekspresija u virtualnoj komunikaciji, koje su iskorištene za oživljavanje klonova.

Prirodno partnerstvo

Kako je zapisao Techweek.com, Genies nije samo fora aplikacija za zabavu milenijaca i Z-ovaca već ozbiljni igrač, glavna konkurencija popularnom Bitmojiju, koji je za sto milijuna dolara kupila platforma Snapchat i koji trenutačno ima više od sto milijuna preuzimanja samo na Android-uređajima. Osim što Genies polako usvajaju slavne osobe i ‘influenceri‘ (oni su i najjači ambasadori), otkrivaju ga i brendovi, prije svega spomenuti Gucci.

Taj gotovo stotinu godina star modni brend počeo je odijevati avatare jer mu to, kako su iz kompanije objasnili novinarima Techweeka, omogućava da ispričaju priču na autentičan način, a korisnicima pruža mogućnost da izraze svoju osobnost pomoću njihovih modnih komada, a to je, uostalom, i njihova brendovska mantra.

Iako generacija Z nije kupovno sposobna kao neke starije generacije, Gucci u ovom digitalnom partnerstvu vidi priliku za izgradnju dugoročnog odnosa s potrošačima.

S obzirom na to da će ih pratiti u njihovoj virtualnoj egzistenciji (gdje avatari nose besplatnu Guccijevu odjeću), nadaju se da će, jednom kad im se podeblja kućni proračun, biti dijelom i njihova stvarnog života. Partnerstvo s Geniesom je, kako tvrde u Gucciju, potpuno prirodno posebno uzme li se u obzir da je predsjednik Uprave modnog brenda Marco Bizzarri posebno usredotočen na generaciju Z i milenijce. Iako je prodaja u drugom kvartalu ove godine nešto usporila (rasla je 13 posto, a u istom razdoblju lani 40 posto), kompanija je posljednje četiri godine udvostručila svoje prihode, a čak 62 posto ukupnih prihoda u 2018. dolazi od prodaje potrošačima mlađima od 35 godina.

Očito se tim generacijama svidio strateški zaokret u režiji kreativnog direktora Alessandra Michelea, koji je posljednjih godina pojačao digitalnu prisutnost i e-prodaju, jače zaigrao na kartu održivost i ‘streetwear‘-kulturu. Partnerstvo s Geniesom, odnosno oglašavanje uz pomoć avatara, u tom je smislu zaista logična poslovna odluka budući da je Gucciju iznimno stalo do toga da bude ukorak s mlađim generacijama, koje su rani tehnološki usvajači.

Privukli slavne

Baš kao i vodstvo Guccija, ekipa koja stoji iza Geniesa dobro osjeća bilo naroda, milenijaca i predstavnika generacije Z. Startup su osnovali Akash Nigam i Evan Rosenbaum, čije je prvo čedo, ‘messaging‘ aplikacija Blend, neslavno propalo. No to ih nije obeshrabrilo da rade na Geniesu, koji je isprva zamišljen kao infozabavni servis, kombinacija novinskog medija i zabave ili, kako su to osnivači zamislili – novi ‘buzfeed‘ za Snapchat-generaciju. Iako je aplikacija u prvoj godini skupila više od milijun korisnika, osnivači su odlučili promijeniti ‘core‘ uslugu (zabavu i informiranje) i usredotočiti se na razvoj aplikacije koja ‘rađa‘ digitalne klonove.

Genies trenutačno zarađuje i od prodaje softvera trećim osobama koje njihovu tehnologiju implementiraju u vlastite platforme. S obzirom na navodni interes, kompanija Genies je na putu da od aplikacije preraste u punokrvnoga generatora avatara. Brendu u korist ide i to što je brzo privukao pozornost slavnih osoba visokog profila.

‘Emoji‘-kultura

Jedan od prvih ulagača u aplikaciju je pop-zvijezda Shawn Mendes, a financijsku podršku su dali i reper 50 Cent, profesionalni sportaš Dez Bryant, a nedavno i bend Chainsmokers, glazbenici A$AP Rocky i Offset. Nakon što je Offset iskoristio svog avatara da umjesto njega pozira na fotografijama, počeli su ga kopirati i druge javne ličnosti, instagramski ‘influenceri‘ koji su Genies pretvorili u jako ‘kul‘ aplikaciju koja se savršeno uklapa u ‘emoji‘-kulturu komunikacije, pa čak i življenja. Kako je svojedobno izjavio jedan od osnivača kompanije Akash Nigam, posljednjih se godina mlađe generacije rjeđe izražavaju tekstom, a više slikama.

Avatari su slike podignute na još veću razinu budući da imaju taj osobni, personalizirani ‘touch‘. Iako se mnogima od takvog načina komunikacije diže kosa na glavi (gotovo da nalikuje na pećinsku komunikaciju), činjenica je da se tom trendu ili, bolje kazati, dubinskoj kulturnoj promjeni nitko ne može othrvati.

Mlađi vladaju tehnologijama, a uskoro će i svijetom, pa ne čudi što im se kompanije, posebno tehnološke, prilagođavaju u svakom pogledu. Genies je, dakle, pionir u avatarskoj komunikaciji, Gucci u avatarskom marketingu, a ako je suditi prema sjajnom i brzom uspjehu obiju kompanija, era oglašavanja preko digitalnih klonova tek je počela.

26. travanj 2024 09:50