Aktualno
StoryEditor

Azijske burze pale, ulagači strahuju od jačanja inflacije

20. Travanj 2018.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer je ulagače zabrinulo upozorenje o slabljenju potražnje za pametnim telefonima, dok je rast cijena nafte potaknuo strahovanja od jačanja inflacije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 1,2 posto.

Pod najvećim je pritiskom jutros tehnološki sektor, nakon što je jučer Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova, među ostalima, i za Apple, upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

>>>Poskočile cijene nafte iznad 74 dolara, tržišta strahuju od poremećaja u opskrbi

Cijena dionice Applea pala je 2,8 posto, a TSMC-a 5,7 posto, dok je indeks tehnološkog sektora na burzi u Tajvanu skliznuo 3,5, a na burzi u Južnoj Koreji 1,6 posto.

- Najveća je priča danas na azijskim tržištima upozorenje TSMC-a, koje je snažno pritisnulo tehnološki sektor, navode analitičari JPMorgana u bilješci klijentima.

Zbog pada tehnološkog sektora, jučer su se pod pritiskom našli i vodeći indeksi na Wall Streetu, čime je prekinut njihov višednevni rast.

>>>Nakon dva tjedna rasta dolar blago oslabio

Ulagači su na oprezu i zbog brzog rasta cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine od kraja 2014. godine, što je posljedica pada zaliha i poruke Saudijske Arabije da želi više cijene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Središnje banke bi mogle povećati kamatne stope

Od siječnja 2017. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene, a produljenje tog dogovora i na iduću godinu dodatno bi podržalo cijene.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala daljnjih 6 centi, na 73,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7 centi, na 68,35 dolara. Analitičari upozoravaju da bi presnažan rast cijena nafte mogao potaknuti rast inflacije, što bi, pak, moglo navesti središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa.

>>>Svjetske burze porasle, napetosti između SAD-a i Kine popustile

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli 2,93 posto, najvišu razinu u mjesec dana. A rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

Jačanje dolara

Na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,64 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,40 na 107,65 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2345 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2385 dolara.

03. veljača 2023 01:31