Aktualno
StoryEditor

Azijske burze porasle, euro iznad 1,18 dolara

01. Kolovoz 2017.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su poslovni rezultati kompanija dobri, a makroekonomski podaci ukazuju na jačanje gospodarstava u regiji, dok je dolar i dalje pod pritiskom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto. Cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,4 i 1 posto, dok su u Singapuru blago pale.

>>>Na svjetskim burzama oprez, bliži se kraj ere jeftinog novca

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija, kao i makroekonomskim podacima koji ukazuju na stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava.

Tako je jutros privatno izvješće pokazalo da su aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u srpnju ubrzale i da je porastao broj novih narudžbi zahvaljujući jačanju izvoza.

Snažno je u srpnju porastao i izvoz Južne Koreje predvođen rastom isporuka elektroničkih komponenti.

Danas se još očekuju i prve procjene bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone, a analitičari procjenjuju da je rast gospodarstava tog bloka ubrzao.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte na najvišim razinama u dva mjeseca.

Jutros se na londonskom tržištu cijena barela kreće oko 52,70 dolara, nakon što je jučer u jednom trenutku dosegnula 52,92 dolara.

>>>Dobro raspoloženje na burzama, globalno gospodarstvo jača

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i uvjerenja ulagača da američka središnja banka Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,90 bodova, nedaleko 92,78 bodova, najniže razine od svibnja 2016. godine na koju je skliznuo sinoć.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao na 110,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1840 dolara, novu najvišu razinu od siječnja 2015., dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.

28. travanj 2024 07:04