Aktualno
StoryEditor

Azijske burze stagniraju, dolar ojačao

23. Kolovoz 2017.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon jučerašnjeg znatnog rasta cijena dionica, dok je pritisak na američku valutu ponešto popustio.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 0,4 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnji dan, kada je porastao 0,7 posto.

Rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se slabljenju jena prema dolaru, što pogoduje japanskim izvozno usmjerenim kompanijama, ali i rastu cijena dionica na Wall Streetu.

Jučer su, naime, Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili više od 0,9 posto jer su ulagače oraspoložile izjave zastupnika u Kongresu o poreznoj reformi i povećanju državnog zaduživanja.

Čelnik Zastupničkog doma Paul Ryan kazao je jučer kako bi porezna reforma mogla lakše proći nego propala zdravstvena jer bi Republikanska stranka o tome mogla postići konsenzus.

Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, kazao je, pak, kako očekuje da će se u rujnu bez problema postići dogovor o povećanju iznosa državnog zaduživanja. Nakon te izjave splasnule su špekulacije o tome da se u jesen iz proračuna neće moći platiti sve dospjele obveze.

Pozitivno na tržišta utječe i to što su splasnule zabrinutosti u vezi napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, a nije bilo ni novih uznemirujućih vijesti o političkim problemima u Bijeloj kući, što je danima negativno utjecalo na tržište.

Premda se cijene kreću na visokim razinama, dionice i dalje privlače ulagače u okruženju u kojemu su prinosi na obveznice niski, dok kompanije izvještavaju o rastu prihoda i dobiti.

"U situaciji u kojoj su prinosi na dionice privlačniji u odnosu na obveznice, ulagači neće reagirati previše negativno na naznake rizika, osim ako ti rizici ne predstavljaju jasnu i neposrednu opasnost", kaže Ric Sponner, analitičar u tvrtki CMC Markets.

A cijene su nafte jutros ponešto pale nakon što su jučer objavljeni podaci prema kojima su u SAD-u zalihe sirove nafte prošloga tjedna pale u skladu s očekivanjima, dok su zalihe goriva neočekivano porasle.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,25 posto, na 47,70 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 93,52 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,17 bodova.

Pritom je cijena dolara u odnosu na japansku valutu porasla na 109,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 109,20 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je tečaj eura skliznuo s jučerašnjih 1,1805 na 1,1765 dolara.

U fokusu ulagača bit će krajem tjedna američki grad Jackson Hole gdje se održava Fedova godišnja konferencija središnjih bankara koju tržišta uvijek pozorno prate jer su mogući jasniji signali o monetarnoj politici u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Najviše će se pratiti izjave predsjednice Feda Janet Yellen i predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija, premda se iz Feda i ECB-a doznaje da ne treba od njih očekivati neke značajnije nove poruke o monetarnoj politici.

01. lipanj 2023 23:42